Nya kärnkraftslagen över ett år försenad

2011-03-28 12:51  
Bilden visar kärnkraftverket i Oskarshamn med tre reaktorer. Bolaget Oskarshamnsverkets kraftgrupp OKG ägs av den tyska energijätten Eon och det finska energibolaget Fortum.

UPPDATERAD Om en svår kärnkraftsolycka skulle inträffa i Sverige kommer kärnkraftsbolagen lindrigt undan ekonomiskt. Den nya lagen om obegränsat ansvar har nämligen ännu inte trätt i kraft.

Riksdagens beslutade redan sommaren 2010 att godkänna regeringens proposition 2009/2010:173 om ökat skadeståndsanvar vid ”radiologisk olycka”.

Den nya lagen ersätter den gamla atomansvarighetslagen från 1968. Läs lagtexten här.

Med den nya lagen tvingas kärnkraftsbolagen att teckna försäkringar på 12 miljarder kronor för att täcka skadestånd vid en eventuell olycka.

Försäkringspremien blir högre ju fler reaktorer ett kärnkraftsbolag har.

Därtill har kärnkraftsbolagen ett obegränsat ekonomiskt ansvar för skador som inte täcks av försäkringen.

- Intill sista skjortknappen, säger kanslirådet Anders Lillienau på Miljödepartementet till Ny Teknik.

Det är Anders Lillienau som skrivit lagtexten.

Men lagen har ännu inte trätt i kraft och skulle det inträffa en olycka i dag är skadeståndsansvaret begränsat till 3,3 miljarder kronor.

Varför denna försening?

- Det är en internationell konvention som innebär att alla EU-stater måst ratificera det här samtidigt. Alla EU-länder jobbar på sin lagstiftning och alla har inte kommit ända fram, säger Anders Lillienau.

Därför gäller fortfarande de gamla skadeståndskraven på maximalt 3,3 miljarder kronor i Sverige.

Det är en löjligt liten summa i sammanhanget. En ny kärnreaktor kostar uppemot 60 miljarder kronor att bygga och en stor kärnkraftsolycka drar med sig kostnader på flera hundra miljarder kronor.

Först vid runt årsskiftet räknar man med att alla EU-länder har skrivit under förändringarna i Pariskonventionen.

Just nu väntar man på Storbritannien, Belgien och Italien.

Sverige har gått längre än andra länder i kraven på ekonomiskt ansvar. Miniminikravet i Pariskonventionen är motsvarande 7 miljarder kronor per olycka, medan Sverige kräver 12 miljarder kronor.

Enligt den nya lagen har ägaren till ett kärnkraftverk obegränsat skadeståndsansvar vid en olycka.

Det innebär att ägarbolaget till ett kärnkraftverk svarar med alla sina tillgångar för att täcka ersättningskraven när försäkringspengarna inte längre räcker till.

Men ägarbolagens kapital räcker inte långt. Aktiekapitalet i de tre svenska kärnkraftsbolagen Forsmarks Kraftgrupp AB, Ringhals AB och OKG AB är inte större än 100-400 miljoner kronor vardera.

En stor kärnkraftsolycka skulle genast tömma dessa bolag på kapital och göra dem konkursmässiga.

De rika ägarna bakom dessa kärnkraftsbolag  - Vattenfall, Fortum och Eon - har enligt aktiebolagslagen inget ansvar att täcka upp vid en konkurs.

Däremot diskuteras att tvinga kärnkraftsbolagens ägare att teckna en borgensförbindelse, men det diskussionen är inte avslutad. Alternativet till borgensförbindelse är att teckna ytterligare ansvarsförsäkringar.

Ny Teknik redaktion

Mer om: Forsmark Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt