Nya framgångar för den <br></br>intelligenta värmeväxlaren

2008-04-07 11:02  

Uppfinnarföretaget Rehact i Enskede plockar hem den ena utmärkelsen efter den andra för sin unika värmeväxlare och intelligenta värme- och ventilationssystem som drar ned energiförbrukningen till ett minimum.

Nyligen valde Världsnaturfondens miljöprojekt Global Focus ut Rehact som en av tolv svenska klimatinnoatörer som kan förändra världen, eller som den korrekta motiveringen lyder: ”med potential att bidra i stor skala till att stoppa klimatförändringarna”.

I förra veckan blev det ny uppmärksamhet.

Då fick amerikanska riskkapitalister höra talas om Rehact genom USA:s Stockholmsambassadör Michael Wood, som har tagit med Rehact på sin nya lista över 48 intressanta svenska ”cleantech-företag”.

Samtidigt var Rehactledningen i Kalifornien och tog emot ett av priserna i innovationstävlingen Venture Challenge vid San Diego-universitetet.

Rehact fick pris för bästa miljöinnovation och bästa samhällsinnovation.

- Det är extra roligt att få de här utmärkelserna på den amerikanska marknaden, säger Svante Bengtsson, vd för Rehact, i ett pressmeddelande.

Rehact har sin bakgrund i Lidköping och Polen - en polsk uppfinning som för tre år sedan togs om hand av avgångsstudenter från Ideums Uppfinnareutbildning i Lidköping.

Jerzy Hawranek hade utvecklat en ny typ av värmeväxlare där vattnet, som ska värma eller kyla, strömmar parallellt och motströms med luften.

Den uppfinningen har vidareutvecklats till ett ventilationssystem som också hanterar värmeåtervinning, golvvärme, värmepumpar och vakuumsolfångare.

Enligt Rehacts egna beräkningar minskar energiförbrukningen med 85 procent vid ett fullständigt installerat system.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt