Nya EU-regler kan öppna Nordstream för konkurrenter

2017-11-09 13:27  
I bilden från 2010 pågår arbetet med att lägga Nordstreams gasledning från Ryssland till Tyskland. Rören passerar åtta olika stationer innan de slutligen läggs ner på Östersjöns botten. Foto: Sören Andersson / TT

Både befintliga och kommande gasledningar in i EU måste vara öppna för andra leverantörer och får inte användas för diskriminerande prissättning.

Det föreslår EU-kommissionen i ett förslag till ändrade regler som kan få stora konsekvenser även för den ryska östersjöledningen Nordstream 1 och den föreslagna utökningen Nordstream 2.

”Det här garanterar att alla större ledningar in på EU:s område följer EU:s regler, sköts med samma typ av transparens, är tillgängliga till andra operatörer och sköts effektivt. Det här klarläggandet kommer också att bidra till att uppfylla målen med EU:s gasmarknad, som omfattar ökad konkurrens mellan gasleverantörer och stärker energisäkerheten i EU”, heter det i ett uttalande från kommissionen.

EU:s energiunionskommissionär Maros Sefcovic hoppas enligt nyhetsbyrån Ritzau på en ”snabb beslutsprocess” för regeländringarna i EU-parlamentet och ministerrådet.

Mer om: Nordstream EU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt