Nya data från partikelacceleratorn LHC

2015-06-04 12:04  

Den stora europeiska partikelacceleratorn LHC körs nu återigen i skarpt läge. Under gårdagen levererades nya data från de stora detektorerna Atlas och CMS, där Higgs-partikeln upptäcktes för tre år sedan.

Tidplanen höll. I går började den stora partikelacceleratorn LHC vid Cern i Schweiz att leverera data från vad som händer när protonstrålar smäller samman i kollisioner där den sammanlagda energin uppgår till 13 TeV. Tidigare var den 8 TeV. De högre energierna är resultatet av den renovering och uppgradering som pågick under tre år fram till mars i år.

Under gårdagens körning bestod varje protonstråle av sex buntar protoner, där var och en innehöll runt 100 miljarder protoner. De ska nu successivt ökat till att innehålla 2008 buntar, allt för att till sist kunna producera 1 miljard protonkrockar per sekund.

- Vi har i sett de första data börjar flöda in. Nu får vi se vad de kan avslöja för oss om hur universum fungerar, säger Rolf Heuer, generaldirektör på Cern.

Med högre energier hoppas forskarna hitta ny fysik som undgått upptäckt i den tidigare versionen av LHC. Förklaringen till mörk materia och mörk energi hör dit. Fysikerna ska även fortsätta att studera Higgs-partikeln och de sätt som den kan sönderfalla på.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: LHC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt