Ny webbplats ska lära barn om farliga kemikalier

2015-11-24 13:47  
Hannas hus-sajten ska lära barn att vara försiktiga med kemikalier. Bild från hannashus.se

Kemikalieinspektionen har tagit fram en ny webbplats där barn ska lära sig mer om vilka farliga kemikalier som kan finnas i hemmet. Syftet är att minska risken för kemiska olyckor.

Enligt Kemikalieinspektionen skadas varje år flera hundra barn på grund av att de har kommit i kontakt med farliga kemiska produkter som är vanliga i hemmet, till exempel tändvätska, maskindiskmedel eller tvättmedel.

För att skydda barnen bättre och öka medvetenheten hos barn och vuxna om produkternas varningsmärken lanserar Kemikalieinspektionen nu den nya webbplatsen hannashus.se.

– Vi hoppas att lärare ska använda hannashus.se i undervisningen. Olycksstatistiken skulle sannolikt gå ner om fler människor blev medvetna och uppmärksammande varningsmärkningarna på farliga kemiska produkter, säger Ingrid Wirén, handläggare på Kemikalieinspektionen, i ett pressmeddelande.

Hannashus.se riktar sig till elever i årskurs 2-6. På webbplatsen får barnen se fotografier som Hanna har tagit på sin familj när de städar huset. Om barnen klickar på ett fotografi kommer det upp frågor om städprodukterna och dess varningsmärken.

– Självklart är det alltid föräldrarnas ansvar att förvara och använda farliga kemiska produkter på ett säkert sätt. Men om kunskapen om produkterna ökar bland barnen hoppas vi att olyckorna ska minska. Barnen kanske också upplyser sina föräldrar om varningsmärkningen, vilket också kan minska riskerna, säger Ingrid Wirén.

Hannashus.se har tagits fram genom samarbete med nordiska myndigheter.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL