Ny svensk transformator ska tillverkas i Västervik

2006-12-05 23:00  
25 miljoner investeras i Västervik.

En ny typ av transformator ska börja tillverkas i stor skala av det svenska företaget Hexaformer. 25 miljoner investeras nu i en högautomatiserad produktionslina i Electrolux gamla dammsugarfabrik i Västervik.

I ett första steg ska 1 500 transformatorer tillverkas om året. För Västervik, som drabbades hårt när Electrolux flyttade sin dammsugartillverkning till Ungern, kan det skapa upp till 80 nya arbetstillfällen. Om allt går som planerat ska produktionen starta i mars nästa år.

- Vi har stora ambitioner. Om tio år kan vi ha 20 procent av marknaden, säger Magnus Palmstierna, vd för Hexaformer.

Under många år har företaget arbetat med att utveckla en ny typ av transformator. Uppfinningen bygger på en gammal tanke, att placera de tre transformatorbenen i en triangel i stället för på rad. Problemet har varit att hitta en billig tillverkningsmetod.

Det har Hexafomer löst med sin speciella design där kärnan består av nio slingor av lindade plåtband. Slingorna är ihopfogade på ett sätt som gör att det går åt betydligt mind-re material i form av elektroplåt och koppar för att få samma effekt som i en traditionell E-transfomator.

- Totalt sparar vi upp till en tredje-del av råmaterialet, säger Magnus Palmstierna. Han pekar samtidigt ut en rad andra fördelar: Inga skarvar mellan plåtarna, lägre förluster, lägre startström och tillverkningen kan till stor del ske automatiskt.

- Därmed hoppas vi kunna minska tillverkningskostnaderna rejält, säger Magnus Palmstierna.

- Vi vill visa i Västervik att det går att tillverka lönsamt i Sverige.

Maskinerna till anläggningen har utvecklats tillsammans med den belgiska maskintillverkaren Soenen som också satsar 20 miljoner kronor i projektet. Energimyndigheten skjuter till ytterligare 4,8 miljoner som bland annat ska gå till ett forskningsprojekt för att utveckla beräkningsmodeller för den nya transformatorn. Forskningen sker i samarbete med Chalmers och forskningsnätverket High voltage valley.

Västerviksfabriken ska försörja den nordeuropeiska marknaden med transformatorer. I övriga världen ska företag kunna köpa licens på både tekniken och tillverkningsmetoden.

Förhandlingar pågår bland annat med ett företag i Serbien. I USA finns redan en licenstagare.

Hittills har Hexaformer sålt 650 enheter som alla tillverkats i Nyland utanför Kramfors. Majoriteten är mind-re, oljekylda transformatorer som används till exempel i nät på landsbygden.

- Vårt problem är just nu att vi saknar produktionskapacitet. Vi säljer allt vi kan tillverka, säger Magnus Palmstierna.

Bland kunderna finns Vattenfall, Fortum och Eon.

Världsmarknaden för transformatorer uppskattas till drygt 100 miljarder kronor och domineras av jättar som ABB, Alstom och Siemens.

Enligt uppgift till Ny Teknik har ABB utvärderat Hexaformers teknik men valt att inte gå vidare.

Idén till Hexaformer fick uppfinnaren Lennart Höglund i början av 1990-talet. Hexa-kärnan är i dag patenterad i 40 länder och patentsökt i ytterligare 50.

Magnus Palmstierna, som tidigare byggt upp och sålt företaget Palmstierna instrument, kom i kontakt med projektet 1998 och har finansierat en stor del av utvecklingsarbetet.

Den första transformatorn såldes år 2000. Hittills har cirka 80 miljoner kronor investerats och enligt Magnus Palmstierna är man nu på jakt efter mer pengar.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt