Ny svensk syntesgas med höga värmevärden

2009-02-20 10:07  

Energiteknikbolaget Cortus i Stockholm får riskkapital från Sting Capital för att kunna gå vidare med sin förgasningsprocess Wood-Roll.

- Nu pågår skarpa kundförhandlingar om en första installation av en pilotanläggning. Vi hoppas på ett genombrott på marknaden under 2010, säger Cortus grundare och vd Rolf Ljunggren till Ny Teknik.

Rolf Ljunggren har ett förflutet inom processindustrin och har arbetat med högtemperaturförbränning och gasförsörjning.

- När priset på olja började stiga och klimatfrågan klättrade allt högre på dagordningen ökade intresset för biobränslen. Jag såg då möjligheterna att göra gas av biomassa effektivare än tidigare, säger Rolf Ljunggren.

Ska ersätta olja i industrin
Han har nu ett svenskt processpatent på sin uppfinning Wood-Roll, som har en extremt hög verkningsgrad och som ger en syntesgas med hög renhet och högt värmevärde.

Det handlar om att förgasa ved och annan biomassa under hög temperatur i en helt syrefri process i två steg – torkning och förgasning.

Slutresultatet blir en ren syntesgas som är tänkt att användas i den energiintensiva industrin som ersättning för fossila bränslen.

Som en kolmila
Wood-Roll-processen skiljer sig en del från andra förgasningsprocesser genom att skilja på förbränningen och förgasningen så att inte rökgaserna blandas med syntesgasen.

- Vi får en renare produkt på detta sätt, säger Rolf Ljunggren.

Wood-Roll-processen sker i flera steg.

I pyrolys-reaktorn omvandlas biomassan till träkol (char) och pyrolysgas.

Gasen och kolet går vidare till själva förgasaren, där kolet förgasas under hög värme, cirka 1 500 grader, till ren syntesgas med ånga.

Pyrolysgasen, som man får i det första steget, används dels till att torka biomassan, dels till att hetta upp förgasaren i det sista förgasningssteget.

Ingen koldioxid
Slutprodukten är en syntesgas som består enbart av kolmonoxid och vätgas. Den är enligt Rolf Ljunggren helt befriad från kväve och koldioxid.

- Det gör att värmevärdet är högt, cirka tre kilowattimmar per kubikmeter. Det motsvarar en fjärdedel av naturgasens värmevärde, men är tillräckligt för processindustrins behov, säger Rolf Ljunggren.

Sting Capitals aktieägartillskott på 2 miljoner kronor är Cortus första riskkapital. Man har under resans gång fått lån från Innovationsbron och verifieringsbidrag från Nutek och Energimyndigheten.

- Riskkapitalet från Sting blir vår hävstång för att sätta stenen i rullning, säger Rolf Ljunggren.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt