Ny svensk ljuskälla direkt ur tryckpressen

2012-08-21 12:57  
Här trycks en LEC, en ljusemitterande elektrokemisk cell, i en billig tryckprocess. Mellan valsarna syns hur den supergula polymeren trycks ut på plastfolien.

Måla tre lager på en plastfilm och lampan är färdig. Forskare i Umeå trycker en ny typ av ljuskälla i en billig process.

(Uppdaterad) Ljuskällan kallas LEC, ljusemitterande elektrokemisk cell. Nu har forskare i Umeå lyckats tillverka tekniken i en billig rulle-till-rulle-process, som påminner om en tryckpress för papper.

-På så sätt kan man massproducera extremt tunna och flexibla displayer och belysning som täcker stora ytor, säger Ludvig Edman, professor i fysik vid Umeå universitet.

Han har forskat på LEC-tekniken i flera år och har grundat Umeåföretaget Lunalec som ska ta den nya ljuskällan till marknaden.

En LEC består av två tunna skikt som fungerar som elektroder. Däremellan finns ett tredje lager som omvandlar elektrisk energi till ljusenergi. Det består av en blandning av ett salt och en organisk polymer.

I labbet i Umeå trycks de tre lagren på en tunn plastfolie som löper från en rulle till en annan. Tillverkningen är billig och kräver varken vakuum eller höga temperaturer. Vanlig rumsmiljö och 40 grader räcker. Tryckhastigheten är ungefär en meter per minut, men forskarna räknar med att kunna öka takten i framtiden.

Förr har två stötestenar för LECs varit kort livslängd och skralt ljusutbyte. Men enligt Ludvig Edman har hans forskargrupp fått upp livslängden till cirka 6 000 timmar och ljusutbytet 11 lumen/watt. Tillräckligt bra för att göra tekniken praktiskt användbar, anser han.

Nu är nästa steg för Lunatec är att ta fram prototyper och att hitta partner att samarbeta med. Gärna tillverkare av så kallade oleds, organiska lysdioder, en belysningsteknik som ofta pekas ut som framtidens ljuskälla. Men Ludvig Edman tror att den billigare LEC-tekniken kan konkurrera med oleds i flera tillämpningar. Exempelvis enklare belysning och skärmar som inte behöver så snabba omslagstider.

Den nya rulle-till-rulle-processen beskrivs i augustinumret av den vetenskapliga tidsskriften Nature Communications. Metoden har utvecklats i samarbete med forskare vid Danmarks tekniska universitet, som använder en liknande process för att trycka organiska solceller till låg kostnad.

LEC och oled

Oled uttyds organic light-emitting diode. Ljuskällan består av två tunna filmer som fungerar som elektroder. Mellan filmerna finns ett organiskt material som avger ljus när det stimuleras av en ström.

LEC utläses light-emitting electrochemical cell. Liksom i en oled består ljuskällan av två tunna elektrodlager på vardera sidan om ett organiskt material som avger ljus.

Skillnaden är att det organiska materialet är spetsat med ett salt. Saltet bidrar med fria joner som gör att materialet självdopas under drift. Man kan därför använda många typer av material, däribland sådana som är stabila i luft och vätskor. Materialets yta kan dessutom vara ojämn. Det innebär att tekniken lämpad för billiga tryckmetoder.

Källa: Lunalec

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL