Ny snurra till båten

2010-03-09 07:39  

När kulingen friskar i är det dags att reva seglen, men också att ladda batterierna. Nu lanserar finska Windside ett vertikalt vindkraftverk för båtar.

De finska miniatyrvindkraftverken påminner om jättelika pastaspriraler. Enligt Windside går det bra att fästa en spiral för om masten eller två på var sida av däcket.

Snyggt är det inte, men effektivt, om får tro företagets egen information.

- Blåser det runt 5 meter i sekunden kan du ladda batterierna och få tillräckligt med el för 5-10 ljuspunkter, radio, TV och mobiltelefon, säger Håkan Borg på den svenska generalagenten Marine & Medical Technologies Nordic.

Windside säljer sina små vertikala vindkraftverk i mängd olika storlekar, men får båtar rekommenderar företaget minstingarna WS-0.30 och WS-0,60.

De är 1 respektive 2 meter höga och väger 42 respektive 50 kilo (inklusive turbin och generator). Modellnumren står för svepytan (den yta som rotorbladen omringar när de roterar) och enligt Håkan Borg kan den minsta modellen producera 210 kWh per år och den större 420 kWh per år vid en medelvind på 5 meter per sekund.

Stabiliteten på båten ska inte heller bli lidande, menar han, även om den lilla elmotordrivna jollen på PR-bilderna, med dubbla, två meter höga turbiner, ser ganska vinglig ut.

- Generatorn sitter ju nederst på turbinen och höjer inte båtens tyngdpunkt, som den gör på konventionella vindkraftverk, säger Håkan Borg.

I motvind, då?

- Då kan man vika ner hela aggregatet. I medvind får du som ett extra segel, säger Håkan Borg.

De vertikala miniturbinerna kostar 40 000 respektive 50 000 kronor.

Det finns flera andra tillverkare av små vindkraftverk som siktar in sig på båtar. Brittiska Ampair har till exempel en modell med en svept yta på cirka 0,7 kvadratmeter, som kostar ungefär 12 000 kr.

- Jag kan tänka mig att Ampairs vindkraftverk producerar dubbelt så mycket el som WS-0,30 och 15-20 procent mer än WS-0,60, säger Sven Ruin, vindkraftskonsult och expert på små vindkraftverk.

- Men för att verkligen kunna uttala sig om Windside skulle man behöva se riktiga testresultat, uppmätta enligt standard av någon oberoende organisation. Som vanligt när det gäller små vindkraftverk verkar sådana fakta saknas.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt