Ny robot visar vägen i Fukushimareaktor

2015-09-21 09:53 Håkan Abrahamson  
Roboten Meister klarar 40 graders lutning. Foto: MHI

En ny fjärrstyrd robot från Mitsubishi ska på försök dokumentera förödelsen i de havererade Fukushimareaktorerna, och även delta i uppröjningen.

Mitsubishi Heavy Industries har utvecklat en bandgående robot som på försök ska köra in i reaktorbyggnad 1 i det havererade kärnkraftverket Fukushima Daiichi.

Den tvåarmade roboten kan ta sig upp och ned för ramper med 40 graders lutning och trappor med trappstegsavstånd upp till 220 mm.

Inledningsvis ska den 440 kg tunga roboten med hjälp av en 360-graderskamera dokumentera tillståndet i reaktorbyggnaderna. Kameran, egentligen fyra kameror vars bilder sammanställs i en 360-gradersvy i monitorn.

Därefter ska energiföretaget Tepco även testa robotens förmåga att utföra vissa röjningsarbeten med sina två sjuaxliga robotarmar. Varje arm har en lyftförmåga på 15 kg. Exempel på arbetsuppgifter är att ta borrprover i betongen för att analys av strålningsnivåerna, men även uppgifter som att kapa rör och andra metallföremål som kan vara i vägen för röjningsarbetet i de havererade byggnaderna.

När det senare blir möjligt för människor att ta itu med uppröjning och rivning av reaktorbyggnaderna ska roboten ha kartlagt tillståndet så att personalen vet vad som väntar när man går in i byggnaderna.

Roboten, som kallas Meister, är 1250 mm lång, 700 mm bred och 1300 mm hög. Den drivs med elmotorer över fyra gummiband och matas med el via kabel. Den kan även klara två timmas arbete med batteridrift. Kommunikationen med omvärlden sker antingen via kabel eller trådlöst.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt