Ny process sänker priset på solceller

2015-10-09 13:25  
Tyska forskare sänker priset på solceller med ny process.

Tyska forskare sparar hälften av kislet i solcellsfabriken. Ett nytt företag ska ta billigare solceller till marknaden.

Det är tunna skivor av kisel som omvandlar solens strålar till elektricitet i solceller. Men i dagens kiselfabriker går mer än 50 procent av kislet till spillo. Forskare vid Fraunhofer institute i tyska Freiburg vill minska svinnet med en ny process som halverar materialåtgången. Samtidigt minskar energiförbrukningen med 80 procent.

Så här tillverkas kiselskivor, mycket förenklat, i vanliga fabriker. Ett stycke orent kisel löses upp i en syra och blandas med vätgas. Gasblandningen transformeras sedan till rent polykisel. Men polykisel har inte den kristallina form som krävs i solceller. Materialet bryts därför i stycken, smälts och omvandlas i flera processteg till stora block av kristallint kise. De delas i mindre stycken som till sist sågas upp i lagom stora skivor.

De tyska forskarna startar processen på samma sätt, men skippar omvägen via polykisel. I stället använder en metod som kallas kemisk ångdeponering där den kiselhaltiga gasblandningen flödar förbi ett substrat och täcker dess yta. På så vis byggs en kiselskiva upp ett atomlager i taget. Det fiffiga är att substratet i sig är en kiselskiva med rätt kristallin form. Det gör att gasens kiselatomer arrangerar sig på rätt sätt när de landar på substratet.

Metoden innebär att man aldrigt behöver ta till sågen, ett processteg där mycket material annars går förlorat. En annan fördel är att man kan skapa kiselskivor som är betydligt tunnare än dagens solceller. Och ju tunnare solcell, desto billigare.

Tillsammans innebär det att kiselskivans kostnad halveras, medan kostnaden för den färdiga solmodulen sänks med 20 procent, enligt forskarnas beräkningar. I somras startades det nya företag Nexwafe som ska ta tekniken tillmarknaden. Målet är att starta massproduktion i slutet av år 2017.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL