Ny prischock på el väntar

2010-10-12 08:13  
Vintern 2009-2010 steg elpriset till rekordhöjder när kylan satte in samtidigt som hälften av de svenska kärnkraftreaktorerna stod stilla. Nu är risken att samma sak händer i vinter. Foto: Frida Hedberg/Scanpix

Hälften av de svenska kärnreaktorerna står just nu stilla och risken för en ny prischock på el är stor. I eftermiddag kostar en kilowattimme 63 öre på elbörsen i Oslo.

Fem av Sveriges tio kärnkraftverk står just nu stilla - Ringhals 1, Ringhals 3, Forsmark 2, Forsmark 3 och Oskarshamn 3.

Tillsammans står de för nästan 60 procent av den svenska kärnkraftskapaciteten i och med att de två största reaktorerna O3 och F3 står still.

Nu varnar experterna för en ny prischock på el i vinter.

- Med tanke på hur extremt många förseningar och problem som reaktorägarna har haft det senaste året finns det väldigt mycket oro på elmarknaden för att den svenska kärnkraften ska driva upp priserna även i vinter, säger Jonas Almquist, Nordenchef för konsultföretaget Bergen Energi till Dagens Industri.

Han säger att de många problemen och driftstoppen för de svenska kärnkraftreaktorerna orsakat högre elräkningar för de svenska elkunderna på 7 miljarder kronor enbart under det senaste året.

Kärnkraftsproblemen har höjt elprisnivån med 6 öre per kilowattimme, enligt Jonas Almquist.

- I snitt var dagspriset på elbörsen Nordpool Spot drygt 53 euro per megawattimme det senaste året. Det är den högsta nivån sedan den gemensamma nordiska elbörsen inrättades, säger Jonas Almquist.

Oron för att de svenska kärnkraftsreaktorerna inte kommer igång innan vintern drar in över södra och mellersta Sverige syns redan nu i prissättningen på Nordpool Spot.

Mellan sju och åtta i kväll, när elkonsumtionen är som högst, kostar en kilowattimme nästan 63 öre i Sverige. Det är mer än tio öre högre pris än förra veckan.

Läs här om varför de svenska kärnkraftverken står stilla.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt