Ny på Woods lista: <br></br>- diamanten från Norrköping

2008-04-03 08:09  

Åtta nya svenska bolag har lagts till USA-ambassadören Michael Woods lista över svenska spjutspetsföretag inom energi- och miljöteknik. Ett av de åtta är "diamanttillverkaren" Norstel i Norrköping.

I går kväll svensk tid föreläste Michael Wood om svenska cleantech-företag för amerikanska riskkapitalbolag och amerikanska politiker i Boston.

Värd för tillställningen var riskkapitalbolaget Flagship Venture och bland deltagarna fanns storheter som Rockport Capital och Braemar Energy Ventures.

Inför mötet sade Michael Wood att han skulle lyfta fram den svenska biogastekniken och den svenska miljömotortekniken.

- Det finns en enorm aptit i USA i dag för svensk spjutspetsteknik inom bränsleteknik och energieffektivisering, sade Michael Wood.

30 bolag har blivit 48
För exakt ett år sedan uppträdde Michael Wood för 18 amerikanska riskkapitalbolag i San Francisco.

Då hade han med sig en lista på 30 svenska företag som han och hans medarbetare på ambassaden i Stockholm vaskat fram bland alla de nya svenska teknikföretag som vuxit fram ur svensk forskning.

På hösten samma år hade listan vuxit med en handfull bolag och i november lades ytterligare en handfull bolag till listan

Och nu växer den 8 stycken till totalt 48.

Sverige har idéer, USA har kapital
- I Sverige finns det massor av idéer som letar efter pengar. I USA finns det massor av pengar som letar efter idéer, sade Michael Wood till de cirka 40 personer som deltog i mötet.

Nu i maj arrangerar ambassaden i Stockholm en amerikansk riskkapitalresa i Sverige.

Michael Wood sade i Boston att han planerar för ytterligare en för ett möte mellan svenska cleantechbolag och amerikanskt riskkapital i Sverige i höst.

De nya på listan är:

Chemrec i Piteågör syntetgas av svartlut från massaindustrin. Chemrec har redan fått Michael Woods hjälp att göra affärer i USA med sin teknik.

Cortus i Sollentunautvecklar processer för förgasning av biomassa.

Hotab i Halmstad tillverkar energieffektiva pelletspannor.

Norstel i Norrköpingtillverkar kiselkarbid, ett superhårt material som ser ut som diamanter och som också används som sådant av en av Norstels kunder. Annars är målgruppen elektronikindustrin.

Picoterm i Hestrai Småland arbetar med ”termoakustik” och utvecklar en termoakustisk motor som ska få ned koldioxidutsläppen.

Rehact i Stockholmuppfunnit en ny typ av värmeväxlare och utvecklat ett kombinerat energi- och ventilationssystem för bostäder.

TD Light Sweden iNyköping gör lågenergibelysning.

Xylophane i Göteborgutvecklar ett biologiskt nedbrytningsbart förpackningsmaterial, som bland annat är tänkt att ersätta plasten på insidan av mjölkförpackningar.

Sex finns på Ny Tekniks 33-lista
Flera av Woods 48 svenska cleantech-företag finns också med på Ny Tekniks lista över Sveriges 33 hetaste teknikbolag som publicerades i Ny Teknik nummer 11 den 12 mars 2008.

Där finns bland andra Chromogenics, Climatewell, Midsummer, Seabased, Transic och Xylophane - alla också med på "Woods list".

Relaterade dokument

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt