Ny miljardorder till ABB i Ludvika

2009-04-03 14:25  
Välutrustad transformator från Ludvika till Kina. Transformatorn väger över 500 ton.

ABB-ingenjörerna i Ludvika gläds åt den ena miljarebeställningen efter den andra på sina stora transformatorer och likströmslänkar.

Den senaste veckan har jätteorderna till ABB kommit slag i slag.

Förra veckan var det ett ställverk som klarar en miljon volt till Kina.

Och för ett par dagar sedan tog ABB hem den största HVDC-ordern någonsin, värd 4,2 miljarder kronor.

Nu är det dags för en miljardorder till.

Den här gången gäller den transformatorer som ska levereras till State Grid Corporation i Kina. Ordern är värd cirka 1,1 miljarder kronor och är en av de största transformatorbeställningarna som någonsin gjort till ABB-koncernen.

Transformatorerna, som kommer att tillverkas i Ludvika, ingår i en ny kraftlänk som ska överföra el på 4000 megawatt och en spänning på 660 kilovolt över 1 350 kilometer.

Överföringer görs med tekniken HVDC, högspänd likström, och transformatorerna ska användas i de stationer som konverterar elkraft till likström när den överförs – och sedan förvandlar den till växelström vid distributionen.

Varje transformator är extrem stor och tung, över 500 ton. Vissa, som ska till avlägsna bergsområden, måste man bygga om, förminska dem, så att tågen kan transportera dem.

Trots den senaste tidens stora beställningar till ABB i Ludvika har företaget inga planer på att nyanställa.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt