Ny maskin klarar tvätten på en kopp vatten

2008-06-09 13:08  
Tvättar vattensnålt

Tvättmaskinen som klarar en laddning tvätt med en vattenförbrukning motsvarande en tekopp ska vara klar för marknaden redan nästa år.

Tvättmetoden har utvecklats vid universitetet i Leeds, men nu ska den kommersialiseras av utvecklingsbolaget Xeros som just fått omkring sju miljoner kronor för att utveckla tvättmaskiner som arbetar enligt den nya principen.

Uppgifter om hur den nya typen av tvättmaskiner arbetar är ännu knapphändiga, men principen är att en massa plastgranuler blandas med tvätten. En kopp vatten och tvättmedel tillsätts, varefter smutsen absorberas av granulerna. Dessa kan återanvändas omkring hundra gånger.

Tvättekniken förbrukar omkring 2 procent så mycket vatten som en vanlig tvättmaskinstvätt. Enligt Xeros står klädtvättar idag för 13 procent av ett hushålls vattenförbrukning.

Förutom vattenbesparing vid själva tvättillfället så är kläderna så gott som torra när tvättprocessen är klar. Därför sparar man energi på att slippa tumla kläderna.

Nästa år hoppas Xeros kunna presentera en tvättmaskin som kan säljas på marknaden. Prisen ska enligt företaget inte behöva bli mycket högre än för en konventionell tvättmaskin.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt