Ny led-lampa spöar 60-wattaren

2010-04-13 11:45  
Philips 12 watts, dimbara Master Led-lampa ska ge mer ljus än en vanlig 60 wattare. Kommer ut på marknaden i slutet av 2010.

Philips presenterar en lysdiodslampa på 12 watt som sägs vara en fullgod ersättare för dagens glödlampor på 60 watt. Ett genombrott enligt företaget.

Den nya lysdiodslampan introduceras i veckan på mässan Light + Building i Frankfurt i Tyskland. I slutet av året ska den finnas tillgänglig på marknaden.

Enligt Philips är lampan den första högkvalitativa 60 wattsersättaren. Den drar 12 watt och har ett ljusflöde på 806 lumen, vilket är mer än en vanlig 60 watts glödlampa. Ljuset beskrivs av Philips som behagligt och varmvitt. Lampan är dimmbar och ska ha en livslängd på 25 000 timmar. Prisuppgift saknas i pressmeddelandet.

Den nederländska elektronikjätten är långt ifrån ensamma om att utveckla lysdiodslampor som ska ersätta de glödlampor som nu fasas ut i såväl EU som andra länder.

Härom veckan presenterade exempelvis amerikanska General Electric en lysdiodsersättare för 40-wattslampan som ska finnas på marknaden i slutet av året eller i början av 2011. Den ger 450 lumen och drar nio watt.

Även tyska Osram har flera glödlampsersättare. I pressmaterialet till den tyska mässan berättar företaget att en ny 40 wattsersättare snart ska finnas tillgänglig. Den ger 500 lumen och drar 10,5 watt.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt