Ny lag mot plastpåsar

2014-04-16 13:43  

Den frikostiga användningen av plastpåsar ska minska i Europa. 80 procent ska ha försvunnit om fem år.

EU-parlamentet röstade idag igenom ett lagförslag om att minska användningen av plastpåsar i unionen. Användningen ska halveras till 2017 och minska till 80 procent till 2019.

Speciellt de tunna plastpåsarna, som är tunnare än 50 mikrometer, är svåra att återvinna och hamnar därför lätt på soptipparna.

Parlamentet föreslår därför åtgärder som skatter, avgifter, förbud och reklamregler för att handeln inte ska ge bort gratis plastpåsar. Dock ska plasten kunna användas för att slå in fuktiga livsmedel som fisk, kött och mejeriprodukter.

Plastpåsar för att slå in torra livsmedel bör bytas ut mot påsar av returpapper, eller som är biologiskt nedbrytbara. En standard bör tas fram för europeisk trädgårdskompostering.

Enligt EUs beräkningar använde varje medborgare i unionen i snitt 198 plastkassar år 2010, och om inget görs kommer förbrukningen öka dramatiskt.

Lagförslaget som antogs idag ska nu överlämnas till det parlament som väljs 22 - 25 maj. Därefter ska beslut godkännas av ministrarna i alla medlemsländerna.

Håkan Abrahamson

Mer om: Plastpåsar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt