Ny kritik mot Vattenfalls brunkolsaffär: ”Måste förklara sig”

2019-10-18 07:13  
Foto: AP/TT

Ny kritik har blossat upp mot att regeringen godkände Vattenfalls brunkolsaffär med det tjeckiska bolaget EPH 2016.

Enligt näringsminister Ibrahim Baylan (S) rör det sig om information som inte är ny, och som finns tillgänglig i allmänna handlingar.

Kritiken uppstod sedan TV4 Nyheterna rapporterat om ett hemligstämplat brev till dåvarande näringsminister Mikael Damberg (S) i april 2016 om att en företagsbesiktning pekat på misstankar om skattebrott, penningtvätt och korruption inom EPH. Företaget har inte dömts för misstankarna.

Oppositionspartier kräver att regeringen lägger korten på bordet.

– Nu tycker jag att regeringen måste förklara sig. Vi har begärt att ministern ska komma till näringsutskottet, att vi ska få se det här brevet. Vi måste få reda på sanningen, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till TV4.

Baylan kommenterar

Moderaten Lars Hjälmered, ordförande i riksdagens näringsutskott, kallar uppgifterna anmärkningsvärda.

– Det som måste ske nu är att regeringen och Ibrahim Baylan (nuvarande näringsminister) lägger korten på bordet.

Ibrahim Baylan kommenterar kritiken i ett skriftligt uttalande till TT.

"De uppgifter som hittills har framkommit är inte nya, utan försäljningen föregicks av att bolaget gjorde en omfattande hel-och-ren-process som offentliggjordes på bolagets hemsida och som redovisades på regeringens presskonferens den 2 juli 2016", skriver han.

Allmän handling

Denna process analyserade bland annat en genomlysning av skattebrott, korruption, penningtvätt, terrorfinansiering, brott mot internationell rätt, arbetsvillkor och efterlevnad av miljölagstiftning, enligt näringsministern.

"Resultatet av analysen är det 'brev' som nu hänvisas till i media. Detta dokument (och övriga dokument som hänvisas till i media nu) finns tillgängliga som allmän handling", skriver han.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt