Ny härdsmälta i Japan planeras

2014-01-10 11:41  

En ny kontrollerad härdsmälta planeras i mars vid den japanska forskningsreaktorn i Tokai.

(Uppdaterad) Bakom detta experiment står den japanska kärnkraftmyndigheten Jaea, som vill studera vad som egentligen hände i de tre reaktorer vid kärnkraftanläggningen Fukushima Daiichi som drabbades av härdsmältor efter naturkatastrofen i mars 2011.

Vid experimentet ska man använda sig av en 30 cm lång bränslestav som placeras i en kapsel av rostfritt stål. Myndigheten tänker studera vid vilken temperatur bränslet börjar smälta samt på vilket sätt det smälter.

För att likna förhållandena i Fukushima kommer bränslestaven inte att kylas med vatten under experimentet. En kamera kommer att placeras i stålkapseln för att dokumentera förloppet.

I de tre reaktorer i Fukushima som drabbades av härdsmältor antas det smälta bränslet ha trängt igenom tryckkärlen och tagit sig ut i den yttre inneslutningen. Omkring 1500 bränslestavar med längden 4 meter finns i olycksreaktorerna och mer än dubbelt så många i bränslebassängerna intill reaktorerna.

Att rensa undan det smälta bränslet är en av de största utmaningarna vid avvecklingen av kärnkraftverket i Fukushima.

Håkan Abrahamson

Mer om: Härdsmälta

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt