Ny explosion i reaktor i Fukushima

På måndagen exploderade ytterligare en reaktor i jordbävningsskadade Fukushima. Foto: REUTERS TV/SCANPIX

Reaktorbyggnad nr 3 i Fukushima Daiichi har kollapsat i den senaste explosionen i ett japanskt kärnkraftverk, men reaktorinneslutningen uppges vara hel.

Enligt japanska strålsäkerhetsmyndigheten Nisa var det en vätgasexplosion som inträffade i reaktorbyggnad 3 i kärnkraftverket Fukushima Daiichi i natt klockan 3 svensk tid (klockan 11 på förmiddagen i Japan).

Myndigheten uppger att varken reaktorn eller den primära inneslutningen, av plåt, har skadats och att kontrollrummet är funktionsdugligt.

Byggnaden är dock kraftigt demolerad och personal fortsätter att undersöka och inventera eventuella skador på kärnkraftverket, uppger Nisa.

Samtidigt misstänker man att rökmoln med radioaktiv ånga sluppit ut vid explosionen. Myndigheterna undersöker just nu omfattningen av dessa utsläpp.

Sammanlagt 11 personer, anställda vid energiföretaget Tepco som äger kraftverket och räddningspersonal från försvarsmakten, uppges ha skadats vid explosionen.

Sammanlagt ett tiotal japanska reaktorer har nu rapporterat kylproblem efter jordskalvet och den efterföljande tsunamin i fredags. Reaktorerna stängde automatiskt, men befinner sig i så kallat varmt läge och måste kylas.

Sedan dess har teknikerna kämpat med att nödkyla kärnbränslet.

Befolkningen inom ett område av 20 km runt omkring kärnkraftverket Fukushima Daiichi har evakuerats, men enligt uppgifter finns cirka 600 personer kvar i området.

En liknande vätgasexplosion inträffade i reaktorbyggnad 1 på lördagsmorgonen svensk tid, varpå fyra personer skadades.

Tiina Moilanen Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt