Ny debatt om den eviga elden i berget

2010-09-10 15:07  

Hittills har publiken svikit filmen Into Eternity men nu kommer en ny chans på onsdag i Stockholm. Då blir det också debatt efter filmen.

Hur ska vi kunna varna kommande generation för det dödliga kärnavfall som vi lämnar bakom oss – en eld som skapats av människan men som visat sig omöjlig att släcka.

Nu vill vi begrava den djupt nere i berget och skydda framtida generationer från strålningen som inte klingat av förrän efter 100 000 år – en ofattbar lång tid i mänsklighetens historia.

Om framtida generationer trots allt förstår våra varningar – kommer de att respektera instruktionerna?

På onsdag klockan 18 visas filmen för sista gången på Bio Rio vid Hornstulls strand i Stockholm.

Efter filmvisningen blir det en debatt med riksdagsledamöterna Per Bolund från Miljöpartiet och Anna Kinberg Batra från Moderaterna samt Kenneth Gunnarsson, ordförande i Mkg, Miljöorganisationernas Kärnavfallsgrankning.

Den danska regissören och manusförfattaren Michael Madsen tar biobesökaren ned i de vindlande tunnlarna mot djupet där det använda finska kärnbränslet ska slutförvaras i evig tid.

Grottan i berget heter Onkalo, som betyder gömställe på finska.

Onkalo ligger intill kärnkraftsverket Olkaluokto på den finska västkusten, 30 mil nordväst om Helsingfors.

Där har man i fem års tid borrat sig ned i urberget.

När man väl kommit ned på 500 meters djup ska det byggas ett gigantiskt underjordiskt system med tunnlar där kapslarna med använt kärnbränsle ska begravas för evig tid.

Onkalo blir tillsammans med motsvarande anläggning i Forsmark världens första underjordiska slutförvar för använt kärnbränsle.

Och det är svenska och finska kärnavfallsexperter som nu tagit initiativ till att frågan om information till kommande generation nu börjar diskuteras.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Forsmark Onkalo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt