Ny chans för dina solceller

2010-02-17 07:59  

Frågan om små producenter av el ska ha rätt att kvitta såld och köpt el tar en sväng till i byråkratin. Nu ska Energimarknadsinspektionen utreda om det går att införa så kallad nettodebitering.

Regeringen vill ha svar av myndigheten senast den 1 november 2010.

- Vi har precis börjat vårt arbete och håller som bäst på att boka möten med branschföreningar och företag, säger Tommy Johansson, avdelningsdirektör på Energimarknadsinspektionen.

För att få hjälp med de tekniska frågorna ska den statliga myndigheten samarbeta med Svenska Kraftnät, som ansvarar för det svenska stamnätet.

Regeringen presenterade i slutet av förra året ett förslag till nya regler för dem som vill producera sin egen el.

Där fanns flera delar som skulle gör det billigare och enklare för till exempel privatpersoner att sälja den el de producerat med hjälp av små vindkraftverk eller solceller.

Men den förändring som många hade hoppats på - möjligheten för kunderna att "dra av" såld el mot köpt el och bara betala mellanskillnaden - fanns inte med

i det färdiga förslaget. Detta trots att Svensk Energi, branschorganisation för Sveriges elleverantörer, var positiv till nettodebitering och regeringens egen utredare, Lennart Söder, inte såg något hinder för det i sin nätanslutningsutredning.

Vad som ska utredas den här gången som inte har utretts tidigare vill Tommy Johansson inte svara på. Men i uppdraget till myndigheten står det att Energimarknadsinspektionen ska undersöka hur nettodebiteringen påverkar bland annat skatter, konkurrens och balansen i elnäten.

I det nuvarande systemet är det upp till nätbolagen själva att bestämma om de vill erbjuda en kund nettodebitering.

Överskottet från den egenproducerade elen skänks ofta bort, eftersom det inte lönar sig att sälja den.

De nya regler som regeringen redan har föreslagit ska upp till beslut den här veckan.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt