Nuder delägare i Swedegas

2011-09-06 13:59  

SvD avslöjar i dag att den förre socialdemokratiska finansministern Per Nuder är delägare Swedegas som ägs av den hemlighetsfulla riskkapitalfonden EQT Infrastructure.

SvD har i dagens tidning kartlagt hela bolagskonstruktionen mellan det svenska gasnätsbolaget Swedegas och det Guernseybaserade bolaget Baron Holding.

Mellan dessa två finns minst fem stycken pappersbolag, två i Sverige och tre i Holland och genom den här företagskedjan rullar vinsterna från den svenska gasverksamheten till ägarnas bolag i skatteparadiset Guernsey.

EQT vill inte offentliggöra vilka personer, företag och pensionsfonder som investerat i EQT Infrastructure och därmed är delägare i Swedegas.

Men SvD avslöjar i nu på tisdagseftermiddagen att en av delägarna i Swedegas är Pär Nuder, som var socialdemokraternas finansminister fram till valförlusten 2006.

Pär Nuder dök tre år efter valförlusten upp som rådgivare i den nystartade riskkapitalfonden EQT Infrastructure. Samma år köpte fonden ut de tidigare delägarna i Swedegas och blev ensam ägare till gasnätet på västkusten.

I somras köpte Swedegas/EQT energibolaget Eons gasnät i södra Sverige och har nu monopol på den svenska naturgasmarknaden. Den affären kommer att slutföras nu i höst.

Nu framgår det att Pär Nuder inte bara är rådgivare till EQT utan också delägare i Swedegas genom bolaget Narob Top Holding, som är ett av bolagen i kedjan mellan Swedegas och Baron Holding på Guernsey.

Pär Nuder har 343 aktier vilket motsvarar dryg 0,3 procent av aktiekapitalet i Swedegas.

94 procent av aktierna ägs av Baron Infrastructure BV i Amsterdam – ett av de bolag som kontrolleras av EQT Infrastructure.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt