Nu vill svenskarna <br></br>äga egen vindkraft

2008-05-13 14:28  
Vindkraftverk från Vindkompaniet

Intresset hos privatpersoner att bli delägare i vindkraftverk ökar för varje år, konstaterar vindkraftsbolaget O2 Energi. Nästan varannan svensk kan i dag tänka sig att bli delägare i ett vindkraftverk.

Vindkraftskooperativ har funnits i olika delar av Sverige i flera år och antalet kooperativ har stadigt ökat i takt med att energipriset har stigit och uppmärksamheten kring vindkraften ökat.

- Orsaken till intresset är de uppenbara miljöfördelarna, men också nästan halverade energikostnader. Den som bor i en normalstor eluppvärmd villa kan minska sina kostnader med över 11.000 kronor per år, säger Linda Magnusson, vd på O2 Energi i en kommentar till undersökningen.

O2 Energi lät undersökningsföretaget Cint fråga sin panel om den kunde tänka sig att bli delägare i ett vindkraftverk.

Över tusen personer från norr till söder svarade (1.143 svar), varav 542 kvinnor och 601 män.

Hälften av de som svarade är mellan 31 och 50 år år. 40 procent bor i lägenhet, 60 procent i villa eller radhus.

Det blev ett rungande ja (44,5%), ett blekt nej (19,8%) och ett tveksamt kanske (39,8%). Bara 4,8 procent svarade ”vet ej”.

O2 Energi passade i sammanhanget på att förklara vad ett andelsägande innebär.

Man blir medlem i en ekonomisk förening som äger och driver vindkraftverken.

En andel, som i O2 Energis fall kostar 5.500 kronor, ger ägaren rätt att köpa 1.000 kWh årligen till ett självkostnadspris på 13 öre per kWh. Det är ungefär samma prisbild för alla vindkraftskooperativ.

Lägger man sedan på kostnaden för elcertifikat, skatt, moms och årsavgift blir det 58,55 öre per kWh. Ett bundet elpris i dag kostar över 1 krona per kWh.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt