Nu tittar världen på svensk kärnkraft

2010-09-15 15:18  

- Vi är på gång igen. Vi har på nytt satt svenskt kärntekniskt kunnande på världskartan, säger Ane Håkansson, professor i kärnfysik i Uppsala.

Om knappt två veckor står Ångströmlaboratoriet i Uppsala värd för en internationell konferens om kompetensförsörjning inom den globala kärnkraftsindustrin.

Konferensen arrangeras av FN:s atomenergiorgan IAEA.

- Det är den svenska modellen, där universiten, staten och industrin samarbetar, som intresserar övriga världen, säger Ane Håkansson till Ny Teknik på onsdagen.

Kärnkraftsindustrin i hela världen står inför en gigantisk kompetensutmaning när en hel generation kärnkraftsspecialister går i pension samtidigt som föråldrad kärnkraftsteknik ska bytas ut, fler reaktorer byggas och nya kärnkraftsprogram planeras.

- Kompetens inom kärnkraftsteknik är hårdvaluta i dag, säger Ane Håkansson, som är professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet.

Samarbetet mellan staten, industrin och universiteten sker inom organisationen Svenskt kärntekniskt centrum SKC. där ingår Uppsala universitet, KTH och Chalmers.

SKC är plattformen för finansiering av akademisk forskning och utbildning inom kärnteknikområdet i Sverige.

- Det som är speciellt med SKC är att övervakningsmyndigheten SSM är med i samarbetet och lägger delar av sin forskningsbudget här. Det förekommer inte i andra länder, säger Ane Håkansson.

Medan KTH och Chalmers satsar hårt på mastersprogram inom kärnteknik går Uppsala en annan väg.

- Vi väver in kärnteknik i den vanliga civilingenjörsutbildningen och satsar samtidigt på ett högskoleingenjörsprogram inom kärnkraftsteknik.

Det utbildningsprogrammet finansieras till stor del av kärnkraftsindustrins gemensamma organ för säkerhet och utbildning KSU.

Ane Håkansson menar att ett sådan program väl kompletterar masterutbildningarna och samtidigt prickar industrins volymbehov av personal.

Han uppskattar behovet av utbildade kärnkraftsingenjörer i Sverige till flera hundra nya varje år.

- Vi har haft samtal direkt med IAEA om de utbildningsstrategier vi utvecklat här i Uppsala, och att de nu vill förlägga sin konferens här är en tydlig signal att de tycker att vårt system för kompetensförsörjning är intressant, säger Ane Håkansson.

En helt ny generation kärnkraftteknologi, Generation IV, håller också på att utvecklas.

- Det innebär att det måste finnas stora mängder kompetent personal till sektorn också på längre sikt, säger Ane Håkansson.

- Forskningsarbetet inom Generation IV bör kunna bli högintressant för den svenska stålindustrin eftersom nya material måste forskas fram som passar de nya reaktorerna.

- Vi håller nu på att etablera kontakter med industrin och hoppas mycket på det samarbetet, säger Ane Håkansson.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt