Nu syns solen i den svenska elstatistiken

2016-05-18 15:04  
Foto: Alamy

När branschorganisationen Energiföretagen summerar elåret finns solkraften för första gången med i statistiken. Förra året producerades 0,1 TWh en ökning med 60 procent.

Totalt producerades 158,5 TWh el i Sverige under 2015 visar Energiföretagens rapport om elåret 2015.

Exporten slog rekord. Totalt blev nettoexporten 22,6 TWh, vilket motsvarar 14 procent av den totala produktionen. Finland tog emot merparten med cirka 17,6 TWh.

Den höga elproduktionen berodde bland annat på ett bra år för vattenkraften som bidrog med 74 TWh jämfört med drygt 63 TWh 2014.Kärnkraften minskade däremot från 62 TWh till 54 TWh. Trea kom vindkraften med den nya rekordsiffran 16,6 TWh.

För första gången någonsin syntes även solens bidrag till elproduktionen med 0,1 TWh.

– När det gäller solen pågår en utveckling som är mycket spännande och som vi nu ser början på. Vi vet att intresset för egen elproduktion med solceller i hemmen växer. Villkoren med investeringsstöd och momsbefrielse innebär att fler kunder kan bidra till denna produktion. Vi stöttar denna utveckling och ser fram emot ett genombrott för solel i Sverige, säger Pernilla Winnhed, vd  fför Energiföretagen Sverige i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa hela rapporten

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om energi!

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt