Nu startar storskalig solladdning av elbilar

2016-04-26 14:09  
Idag tisdag inleds ett storskaligt projekt för solladdning av elbilar i Uppsala och Tromsö. Foto: Solelia

Idag startar ett projekt för solladdning av elbilar i Uppsala och Tromsö.

Elbilarna blir allt fler, vilket ökar både elbehovet och belastningen på elnätet. Nu testar Solelia Greentech, leverantör av system för laddning av elbilar, en variant av smarta elnät tillsammans med lokalt producerad solel.

– Konkret mäter vi effekten på produktionssidan, och i andra änden mäter vi på laddstationerna. När det är mycket sol kan vi ladda med högre effekt. När det är lite sol kan vi ladda med lite lägre effekt och skapa en buffert i batterierna, säger Solelias vd Per Wickman.

Systemet uppförs i full skala i Uppsala och i norska Tromsö. Projektet kallas Solar Charge 2020, och förutom Solelia ingår aktörer som Uppsala Kommun, Uppsala parkeringsaktiebolag och Troms Fylkekommune. Både privatbilister och kommunala tjänstebilar involveras i projektet.
Förutom att öka produktionen av förnybar energi, är syftet att minska belastningen på elnätet.

– Inom ramen för projektet handlar det om 50-60 laddstationer bara i Uppsala. Genom att utnyttja elbilarnas batterier och solel kan man undvika laddtoppar när alla ska ladda samtidigt, säger Per Wickman.

Projektet pågår till 2018. Uppsala Universitet och UiT Norges Arktiske Universitet ska anställa ett antal nya forskare, för att analysera hur resultaten och att tekniken kan skalas upp för framtiden.

– Ett viktigt delmål med detta är att ta fram en kravspecifikation för hela Europa, säger Per Wickman.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Tommy Harnesk

Mer om: Solenergi Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt