Nu står hälften av reaktorerna stilla i Sverige

2011-09-16 13:29  
Tre av fyra reaktorer i Ringhals står stilla. Foto: Scanpix

Kärnkraftverket Ringhals får inte starta sina tre avställda reaktorer innan man gjort extra grundliga tester av säkerheten. Det innebär att fem av Sveriges tio kärnreaktorer nu står stilla.

Strålskyddsmyndigheten säger i ett pressmeddelande på fredagen att Ringhals måste gå igenom alla kontroller av säkerhetssystem och säkerhetsfunktioner efter att man hitta rester av svetsarbete i sprinklersystremet till reaktorinneslutningen i Ringhals 2 och Ringhals 4.

Sedan i söndags är Ringhals 3 avställd för kontroll av sprinklersystemet. Ringhals 1 är nu den enda reaktorn som är igång, men den kommer att tas ur drift för ordinarie revision den 25 september.

Strålsäkerhetsmyndigheten satte i juli 2009 det Vattenfallsägda kärnkraftsverket Ringhals under särskild tillsyn, vilket innebär att Ringhals har fått särskilda villkor för att få köra reaktorerna.

I Oskarshamn står sedan den 15 augusti reaktor O2 stilla och kommer att göra det fram till mitten av oktober när den årliga revisionen är klar.

Den problemfyllda uppgraderingen av den stora O3-reaktorn fortsätter att ställa till det.

O3 tvingas till snabbstopp med jämna mellanrum på grund av vibrationer i turbinen. Det problemet har man haft i över ett år vid det här lagret.

Just nu snurrar dock O3 men man vågar ännu inte köra den för fullt.

I Forsmark står den stora reaktorn F3 stilla sedan den 3 september på grund av den årliga revisionen.

Alla fruktar nu att det ska bli samma kaos som förra vintern när den svenska kärnkraftsproduktionen gick på halvfart och knappt det.

Revisoner som låg för sent, en vinter som kom för tidigt och så de stora problemen med O3 och flera andra reaktorer.

Läs mer om det här.

Och här.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Forsmark Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt