Nu snurrar jätteturbinerna på Borkum Riff

2010-04-27 14:53  

BILDSPEL Nu står de på plats, de 12 monsterturbinerna på Borkum Riff i den tyska delen av Nordsjön. Det är de hittills kraftfullaste vindturbinerna till havs i världen.

Alpha Ventus är Tysklands första havsbaserade vindkraftpark. Den ligger på de berömda fiskebankarna Borkum Riff drygt fyra mil utanför ön Borkum i Nordsjön utanför Hollands kust men på tysk ekonomisk zon.

Alpha Ventus-projektet omfattar 12 stycken 5 MW-turbiner och ägs av de två tyska energibolagen EWE och EON samt svenska Vattenfalls bolag Vattenfall Europe.

Tillsammans har det satsat 250 miljoner euro, mostvarande 2,5 miljarder kronor. Det blir utslaget 200 miljoner kronor per vindkraftverk.

Alpha Ventus räknas som ett pilotprojekt eftersom det handlar om mycket större vindturbiner än normalt på ovanligt stort djup, 30 meter.

Ny teknik testas off shore
Två turbintillverkare har fått leverera sex stycken 5 MW-turbiner vardera – franska Areva och tyska Repower.

Dessutom har man använt två olika stålfundament för att testa stora vindkraftverk på stora djup.

- Investerare, turbintillverkare och nätoperatörer har alla tagit en stor risk med detta testfält. Erfarenheterna som vunnits under byggande av Alpha Ventus kommer att komma alla framtida havsbaserade vindkraftsparker till godo.

Det sade Tysklands miljöminister Norbert Röttgen, när han på tisdagen invigde Alpha Ventus tillsammans med cheferna för de tre energibolagen.

Han sade att Tysklands mål är att ha en installerad havsbaserad vindkraftskapacitet på 25 GW till 2030.

Flera stora Borkum-projekt
Det finns fyra stora offshore-projekt i på tyskt vatten i Borkum Riff-området. I alla projekten planerar man för 5 MW-turbiner som ser ut att bli den nya standardturbinen för havsbaserad vindkraft.

Svensk-schweiziska ABB är med för att bygga upp infrastrukturen och se till att strömmen kommer in till land.Läs Ny Tekniks artikel om ABB:s två hål i väggen här.

I mitten av december förra året gick Vattenfall ur ett annat Borkum Riff-projekt som man var liten delägare i. Det gällde Borkum Riffgrund 1, som Vattenfall var liten ägare i och som man överlät till danska Dong Energy.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt