Nu ska vindkraftsolyckorna utredas från grunden

2009-11-25 15:01  
Det havererade Vestasverket i Falkeberg. Foto: Christer Roos, Falkenberg

Vindkraftsbranschen ska nu gå till botten med haverierna där flera ton tunga rotorblad lossnar och flyger i väg till fara för både människor och djur. En haverikommission är nu bildad.

I början av november lossnade ett rotorblad på ett av vindkraftstillverkaren Vestas vindkraftverk i Smedjeholmen utanför Falkenberg och föll ned alldeles i närheten av ett promenadstråk.

Varför vet ingen i dag. Som tur var skadades ingen.

De båda organisationerna Svensk Vindkraftförening och Svensk Vindenergi har nu bildat en egen haverikommission som ska utreda olyckan.

- Syftet med utredningen är att fastställa den tekniska haveriorsaken och identifiera eventuella möjligheter till förbättring. Samtidigt vill vi förebygga att liknande haverier inträffar i framtiden, säger Matthias Rapp, vd för Svensk Vindenergi, i ett pressmeddelande.

I haverikommissionen ingår representanter för Energimyndigheten, Arbetsmiljöverket, Vindkraft Falkenberg AB och de båda vindkraftföreningarna.

- Konsultföretaget Exova i Linköping har anlitats för undersökningen. Förhoppningsvis kommer resultatet att kunna presenteras innan året är slut, säger Jan-Åke Jacobson, ordförande i Svensk Vindkraftförening.

Utredningen finansieras av Energimyndigheten och vindkraftsbranschen.

Första mötet blir den 1 december. Då ska utredarna besiktiga haveri platsen.

De övriga fyra liknande vindkraftverken i området är tills vidare avstängda. Det är små Vestasverk på 225 kW effekt med 31 meter höga torn och 27 meters rotordiameter.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Vindkraft Vestas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt