Nu ska vindkraftsolyckorna utredas från grunden

2009-11-25 15:01  
Det havererade Vestasverket i Falkeberg. Foto: Christer Roos, Falkenberg

Vindkraftsbranschen ska nu gå till botten med haverierna där flera ton tunga rotorblad lossnar och flyger i väg till fara för både människor och djur. En haverikommission är nu bildad.

I början av november lossnade ett rotorblad på ett av vindkraftstillverkaren Vestas vindkraftverk i Smedjeholmen utanför Falkenberg och föll ned alldeles i närheten av ett promenadstråk.

Varför vet ingen i dag. Som tur var skadades ingen.

De båda organisationerna Svensk Vindkraftförening och Svensk Vindenergi har nu bildat en egen haverikommission som ska utreda olyckan.

- Syftet med utredningen är att fastställa den tekniska haveriorsaken och identifiera eventuella möjligheter till förbättring. Samtidigt vill vi förebygga att liknande haverier inträffar i framtiden, säger Matthias Rapp, vd för Svensk Vindenergi, i ett pressmeddelande.

I haverikommissionen ingår representanter för Energimyndigheten, Arbetsmiljöverket, Vindkraft Falkenberg AB och de båda vindkraftföreningarna.

- Konsultföretaget Exova i Linköping har anlitats för undersökningen. Förhoppningsvis kommer resultatet att kunna presenteras innan året är slut, säger Jan-Åke Jacobson, ordförande i Svensk Vindkraftförening.

Utredningen finansieras av Energimyndigheten och vindkraftsbranschen.

Första mötet blir den 1 december. Då ska utredarna besiktiga haveri platsen.

De övriga fyra liknande vindkraftverken i området är tills vidare avstängda. Det är små Vestasverk på 225 kW effekt med 31 meter höga torn och 27 meters rotordiameter.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt