Nu ska USA begrava <br></br>koldioxiden i marken

2008-05-15 07:30  

- Vi kan inte sluta elda kol men vi kan fånga in koldixoiden och begrava den långt ned i marken. Det är budskapet från det amerikanska energidepartementet som nu satsar ännu mer på koldioxidfångst och koldioxidlagring än man tidigare gjort.

Det amerikanska energidepartementet DOE satsar nu motsvarande 800 miljoner kronor på två storskaliga försök att lagra koldioxid under jord.

Ett projekt ligger i Kalifornien och ett i Ohio där den geologiska formationen är gynnsam för en säker och ekonomiskt försvarbar permanent lagring av koldioxid, enligt DOE.

- Det här är de två mest lovande geologiska formationerna i USA. De har en potential att ta emot mer än 100 års koldioxifångst från alla större förbränningsanläggningar i hela Nordamerika,säger biträdande energiministern Jeffrey Kupfer i ett pressmeddelande.

Under testerna kommer man pumpa ned mer än en miljon ton koldioxid med olika metoder för att göra mätningar.

Viktigaste tekniken för att få ned utsläppen
Enligt DOES prognoser kommer världens kolförbrukning att nästan ha fördubblats från 2004 till 2030. Kol kommer redan om två år att vara en större källa till koldioxidutsläpp än olja.

- Vi tror att koldioxidavskiljning och koldioxidförvaring kommer att vara en av de viktigaste teknikerna för att få ned koldioxidutsläppen i atmosfären, säger en talesman för den amerikanska miljömyndigheten EPA, US Environmental Protection Agency, i ett pressmeddelande.

DOE satsar 126,6 miljoner dollar på de två projekten samtidigt som de industriella initiativtagarna går in med 56,6 miljoner dollar.

Samtidigt lovar DOE att fördubbla satsningen på att fånga in koldioxid från kraftverken.

Kalldush för Futuregen
DOE backade i vintras från att gå in med mer stöd till prestigeprojektetFuturegen, det koldioxidfria kolkraftverket som ska byggas i Mattoon i Illinois för 1,5 miljarder dollar.

Futuregen har valt den kända, men ganska komplicerade metoden ”pre-combustion”, för att urskilja koldioxiden från rökgaserna i kolkraftverket. Metoden kallas också IGCC, integrated gasification combined cycle.

När DOE såg att kostnaderna stack i väg, drog man i bromsen den 30 januari i år och krävde ett omtag för att fortsätta att vara med i Futuregen.

Satsar på fler kolprojekt än Futuregen
Nu säger en av toppcheferna på DOE, Bud Albright, att man vill stödja ännu fler projekt med olika tekniker för att ta hand om koldioxiden från kolkraftverken.

Bud Albright säger att DOE kommer att kunna gå in med 290 miljoner dollar under nästa budgetår och sedan ytterligare drygt 1 miljard dollar i de utvalda projekten.

Vattenfall först på plan
Det blir med största sannolikhet svenska Vattenfall som tar ledningen när det gäller koldioxidfångst och koldioxidförvaring.

Vid Vattenfalls tyska brunkolsverk Schwarze Pumpe sydost om Berlin färdigställs nu en testanläggning för att fånga in koldioxiden med hjälp av syrgasförbrättning.

Man har också hittat lämpliga geologiska formationer att begrava koldioxiden i för slutförvaring.

Läs mer i Ny Tekniks reportage om Schwarze Pumpe.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt