Nu ska oljeläckan "dödas"

2010-05-20 16:33  

BP säger att man ska göra ett försök med en så kallad top kill av den okontrollerade oljeläckan 1 500 meter under havsytan i Mexikanska bukten.

En ”top kill” innebär att man försöker trycka ned tjockflytande borrvätska i hålet för att få ned trycket på den fritt strömmande råoljan.

När man väl fått någorlunda kontroll på flödet ska man trycka ned cement i borrhålet och proppa igen det. Eventuellt förseglar man utflödet från oljekällan med en cementsarkofag.

Det mest av utrustningen är på plats rapporterar BP och man ska kunna inleda försöken med top kill de närmaste dagarna.

Samtidigt fortsätter arbetet med att borra in två nya hål snett in i oljekällan för att lätta på trycket och få upp oljan kontrollerat.

Det första nya hålet började borras den 2 maj och det andra hålet den 16 maj. Men det kommer att ta flera månader innan man kommit in i den djupa oljekällan.

Dels måste man ned med borrutrustningen 1 500 meter under havsytan. Sedan är själva oljekällan 5 500 meter djup.

Ytterligare ett försök att få kontroll över den läckande oljan inleddes häromdagen. Tekniken går ut på att få in ett 4-tumsrör in i det läckande 21-tums oljeröret, täta mellanrummet med gummiflänsar och låta oljan strömma upp i det mindre röret upp till fartygen på ytan.

BP säger att man lyckats få upp 2 000 fat råolja om dagen den vägen, men att man ska försöka komma upp i 3 000 fat om dagen.

Det tidigare försöket att sätta en stor tratt, en "katedral" över hålet har misslyckats. Det kalla vattnet och det höga trycket gjorde att det bildades "iskristaller" som täppte igen rören.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt