Nu ska kopparkapseln upp för granskning

2011-06-28 10:26  

Djupt nere i berget utanför kärnkraftverket i Oskarshamn ligger sex stycken kopparkapslar inbäddade i bentonitlera. Där har de legat i sju år. Två av dem ska nu upp för granskning. Har de rostat? Håller leran tätt?

Nu är det bara veckor kvar innan de två första, 90 grader varma och 25 ton tunga kopparkapslarna har frilagts från leran och kan lyftas upp från sina deponeringshål 450 meter ned i berget i Äspölaboratoriet i Oskarshamn.

Det har då tagit SKB:s tekniker drygt sju månader att ta sig fram till kapslarna i prototypförvaret – en kopia av det planerade framtida kärnbränsleförvaret fast utan kärnbränsle.

I december började man med att bryta sig in igenom den 120 ton tunga betongplugg som förseglat tunneln in till deponeringshålen.

Sedan har man sakta grävt sig genom tonvis med fyllnadsmaterial bestående av lera och bergkross i själva deponeringstunneln.

Nu är man snart framme vid deponeringshålen och kan frigöra kopparkapslarna från bentonitleran som ska skydda kapslarna från vatten och från att klämmas sönder av rörelser i berget.

Överallt sitter mätinstrument - i själva deponeringshålen, i kapslarna, i bentonitleran, i fyllnadsmassan i tunneln och i själva berget runtomkring – totalt 350 instrument som ska ge svar på om de tre ”barriärerna” – koppar, lera och berg, som är grundbultarna i den svenska slutförvarsmetoden KBS-3 – håller vad teorin lovar.

Det handlar om tusentals prover som nu ska jämföras med de beräkningsmodeller och övriga antaganden som gjort i säkerhetsanalyserna för det framtid kärnbränsleförvaret som ska ligga Formark i Östhammars kommun i Uppland.

De fyra återstående kapslarna ska ligga kvar ännu några år innan de tas upp.

Det finns dock en hake. När kapslarna är fyllda med använt uranbränsle väntas de hålla en temperatur på 90 grader. Men kapslarna i prototypförvaret är blindgångare och måste värmas upp elektriskt.

Problemet är att några av värmarna har krånglat. Fyra av kapslarna håller 90 grader medan en är lite svalare och en har inte kunnat värmas upp alls.

Av de två kapslar som nu tas upp har en hållit full effekt och den andra lite mindre effekt.

Den kapseln som inte har kunnat värmas upp alls sitter i den inre sektionen som kommer att ligga kvar ännu i några år.

För två veckor sedan tog ett 40-tal experter från statliga Kärnavfallsrådet, Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning, Strålskyddsmyndigheten och representanter för Oskarshamns och Östhammars kommuner bussen ned i berget för att följa arbetet.

- Om bentoniten är intakt och skyddar kapseln så är risken för kopparkorrosion väldigt liten. Det viktiga är att grundvatten inte får inte komma i direktkontakt med kopparkapseln säger Willis Forsling, en av ledamöterna i Kärnavfallsrådet, till Ny Teknik.

Prototypförvaret

Var: Äspölaboratoriet i Oskarshamn

Djup: 450 meter i slutet av den 3, 6 kilometer långa Äspötunneln.

Deponeringstunneln: Sektion 1 där de första två kapslarna ligger är 40 meter lång. Sektion 2 där de resterande fyra kapslarna ligger är 23 meter lång.

Kapselhålens mått: 8 meter djupa och 1,75 meter i diameter.

Kapslarnas mått: 5 meter långa, 1 meter i diameter, 2 ton tunga utan uranbränsle, 25 ton med bränsle.

Mängd bentonitlera i kapselhålen: Drygt 24 ton per hål.

Mängd fyllnadsmassa i deponeringstunneln: 1 500 ton i Sektion 1 och 900 ton i Sektion 2.

Antal provkapslar: 6 stycken.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt