Nu ska ABB energimärka hela regioner

2009-03-10 23:00  

I Tyskland experimenteras det just nu för fullt med intelligenta elnät. ABB deltar i ett projekt som ska energimärka hela regioner.

Först var det kylskåp, tvättmaskiner och verktyg. Nu är ABB med och bygger ett smart elnät som ska göra det möjligt att energimärka hela regioner.

Det är Freiamt och Göppingen i den tyska delstaten Baden-Württemberg, som ska få sin elkonsumtion analyserad i ett stort pilotprojekt.

- I praktiken utför vi en energimärkning av regionerna, säger Karl Elfstadius, som är ansvarig för ABBs utveckling av intelligenta elnät.

För att göra det möjligt ska 800 hushåll och företag samt 150 produktionsanläggningar utrustas med digitala elmätare, som kan kommunicera med varandra via bredband.

Nästa etapp går ut på att mata in el från bland annat vindkraftverk och solcellsanläggningar för att skapa en produktionsmix som är så miljövänlig som möjligt.

Dessutom ska distributionsnäten få batteribaserade energilager, som ska kapa toppar och fylla svackor i elproduktionen.

Projektet kallas Meregio (Minimum Emission Region) och är ett av sex pilotprojekt kring intelligenta elnät som just nu finansieras av tyska staten.

Energibolaget Energie Baden-Württemberg leder konsortiet, som förutom ABB består av IT-företagen IBM, SAP, konsultföretaget Systemplan och universitetet i Karlsruhe.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt