Nu producerar Nilens kontroversiella megadamm el

2022-02-21 07:06  
Satellitbild över dammområdet tagen 2020. Foto: Maxar/AP/TT

Med några tryck på en skärm har Etiopiens premiärminister startat elproduktionen vid den kontroversiella jättedammen på Nilen. Men landet kan fortfarande behöva lägga beslag på flodvatten i flera år för att fylla dammen helt.

Den har fått det pampiga namnet Grand Ethiopian Renaissance Dam, förkortat Gerd, och är ett av Afrikas största infrastrukturprojekt.

På söndagen var premiärminister Abiy Ahmed på plats och tryckte på en pekskärm, vilket innebar att en av Gerds 13 turbiner snurrade igång, rapporterar nyhetsbyråer från området nära gränsen till Sudan.

Läs mer: Svensk vindkraft tar båten från Kina – via Arktis

Det är en milstolpe för projektet, som kritiserats hårt av grannländerna Sudan och Egypten – som ligger nedströms längs Nilen, och är rädda för hur flödena i den livgivande jättefloden ska påverkas.

Vill exportera el till Europa

Grannländerna har krävt bindande överenskommelser för att Etiopien inte ska kunna göra som det vill med vattnet, men det avvisas av Addis Abeba-regeringen.

– Vi vill exportera vår föroreningsfria elektricitet till Europa, via Sudan och Egypten, så vägen framåt är samarbete, sade Abiy enligt nyhetsbyrån AP på söndagen.

En akut fråga är hur dammen ska fortsätta fyllas. Etiopien har redan strypt nilflödena i två omgångar, men mer behövs. Och länderna nedströms saknar garantier för att det inte görs under torka eller andra perioder då vattnet verkligen behövs längre norrut.

Gerds budget: 40 miljarder kronor

Det handlar om rejäla vattenmängder; Gerd rymmer 8 kubikkilometer vatten. Det motsvarar mer än hälften av en av Sveriges största vattentäkter, Mälaren, som innehåller 14 kubikkilometer vatten.

Läs mer: Bubblor ska rädda fiskar vid kraftverken

Gerd har en budget på motsvarande drygt 40 miljarder kronor. Bygget inleddes 2011. Det skulle ha varit klart redan, men korruption och konstruktionsmissar har försenat det.

– Vi genererar nu kraft, men det innebär inte att projektet är i hamn, sade projektledaren Kifle Horo på söndagen enligt nyhetsbyrån AP.

– Det kommer att ta två och ett halvt till tre år att slutföra.

Fakta: Största vattenkraftverken

Kärnkraft och andra energislag i all ära – de riktigt stora kraftverken i världen är dammar. Gerd i Etiopien ska få en kapacitet på upp till 6,5 gigawatt, motsvarande ungefär alla Sveriges atomreaktorer tillsammans.

Därmed kan Gerd precis kvala in på topp tio-listan över vattenkraftanläggningar i världen, som just nu ser ut så här:

1. Tre raviner, Kina, 22,5 GW

2. Itaipu, Brasilien, 14 GW

3. Xiluodu, Kina, 13,9 GW

4. Belo Monte, Brasilien, 11,2 GW

5. Guri, Venezuela, 10,2 GW

6. Wudongde, Kina, 10,2 GW

7. Tucuruí, Brasilien, 8,4 GW

8. Grand Coulee, USA, 6,8 GW

10. Xiangjiaba, Kina, 6,4 GW

10. Longtan, Kina, 6,4 GW

10. Sajano-Sjusjenskaja, Ryssland, 6,4 GW

Siffrorna är rapporterad ungefärlig maxkapacitet. Som jämförelse har Sveriges största vattenkraftverk, Harsprånget, en effekt på knappt 1 GW.

Källor: Nyhetsbyrån Nya Kina, industcards.com, power-technology.com

Mer om: Vattenkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt