Nu ökar jakten på eltjuvarna

2010-12-02 15:07  
Foto: Colourbox

Höga elräkningar ger arga kunder. Därför försöker elbolagen nu hjälpa kunderna att spara. Med nya mätinstrument ska hushållen hitta eltjuvarna och få ned sina elräkningar.

Alla de tre stora elproducenterna Vattenfall, Eon och Fortum har nu gått ut till sina kunder och erbjudit dem analysverktyg där man minut för minut kan se hur mycket el som tvättmaskinen, spisen, diskmaskinen, värmepumpen, golvvärmen, lamporna och andra elförbrukare drar.

  1. För knappt två veckor sedan lanserade Fortum sitt elmätningsverktyg Solo för 1 500 kronor. Efter nyår går man ut stort till alla sina kunder.
  2. I måndags gick Eon ut med ett testerbjudande till sina kunder på den nya tjänsten 100 Koll, som till och med finns som Iphone-applikation.
  3. Och i dag torsdag släppte Vattenfall sin Energy Watch för 2 000 kronor.

Vattenfall lovar att man ska kunna dra ned sin elförbrukning med 5-20 procent genom att ändra sitt sätt att förbruka el.

Energy Watch visar nämligen exakt hur mycket el varje pryl drar och genom att se sanningen i vitögat ska man påverkas att bli sparsammare.

Energy Watch visar också hur mycket el som förbrukar när man tror att man stängt av allt för natten.

Man kan jämföra elförbrukningen dag för dag och månad för månad och göra olika kalkyler med elförbrukningen och få fram årskostnaden.

Det hårda Energy Watch-paketet består ett ”mätöga” som man sätter på elmätaren, en informationsinsamlingsbox som samlar in data om elförbrukningen samt en usb-radio som pluggas in i datorn och som kommunicerar med insamlingsboxen.

Den mjuka delen av Energy Watch, själva analysprogrammet, laddas ned till datorn från Vattenfalls sajt.

Också de övriga elbolagens analysverktyg består av ungefär samma typ av hårdvara och fungerar på ungefär samma sätt.

På Eon i Malmö har man valt att låta 3 000 kunder testa apparaterna och tjänsten, som tagits fram av Karlskronaföretaget Maingate.

- Vi har redan fått tusen intresserade till gratistestet. Framåt våren ska vi utvärdera 100 Koll och sätta ett pris på den, säger Jan-Eric Olsson på Eon till Ny Teknik.

Det finns ytterligare två liknande programvaror - EMC från Sparel och The Owl från E-klok.

Gemensamt för de fem "elkontrollanterna" är att de innehåller en programvara som kontinuerligt läser av elmätaren och visar aktuell strömförbrukning i realtid.

Avläsningen sker med en detektor monterad direkt på elmätaren. Detektorn registrerar blinkningarna och skickar informationen vidare till en dator.

Så här beskrivs EMC  på Sparels hemsida:

"EMC mäter exakt hur mycket el varje enskild apparat i hemmet eller på kontoret förbrukar, oavsett om det är en glödlampa eller en tvättmaskin. Mikron sätts igång och tvättmaskinen, och på din PC kan du se resultatet. Tänder du eller släcker en lampa så ger det utslag. Programmet kan även visa kostnaden eller besparingen i kronor och öre."

Lars Anders Karlberg

Mer om: El Elräkning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt