Nu lämnar oljeborrarna olyckshavet

2010-06-10 13:31  
En av de många djuphavsriggar som tvingas lämna Mexikanska bukten efter att Obama förbjudit borrning på djupt vatten i sex månader. Foto: Dave Martin/Scanpix

Sedan president Obama infört ett sex månader långt förbud mot oljeborrning på djupt vatten börjar nu oljebolagen ta sina borrfartyg och plattformar från Mexikanska bukten.

- Tre borrplattformar har redan dragit iväg eller är på väg att lätta från Mexikanska bukten, säger Chett Chiasson, hamnchef i Port Fourchon, varifrån nästan all oljeverksamt styrs.

Han säger till internationell press att oljebolagen och ägarna till oljaplattformarna inte har något annat val än att lätta från Mexikanska bukten och dra till andra platser.

- Detta kommer att få en katastrofal inverkan på näringslivet i Louisiana, säger Chett Chiasson.

De nya direktiven från det amerikanska inrikesdepartementet förbjuder oljeborrning på större djup än 150 meter. Det är bara en tiodel av det djup som BP:s läckande oljekälla ligger på.

BP har har hittills betalat ut 1,43 miljarder dollar, motsvarande 10 miljarder kronor i den pågående räddningsaktionen. De största kostnaderna består av borrning av nya avlastningshål för att lätta på oljetrycket.

BP lovade i går att intäkterna från den olja som samlats upp under räddningsarbetet ska sättas av till en vildmarksfond till djurlivet längst kusterna i Louisiana, Mississippi, Alabama och Florida.

Under onsdagen tog man hand om 15 000 fat olja direkt från den läckande källan, uppger BP. Det motsvarar drygt tre fjärdedelar av den läckande oljan.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt