Nu kommer ryska gasen

2009-01-20 10:10  

I natt öppnade ryska Gazprom kranarna mot väst och på morgonen var gastrycket i ledningarna genom Ukraina fullt igen. De båda länderna har dessutom gjort upp internt om leveranser.

Gaskrisen mellan Ryssland och Ukraina, och för den delen många centraleuropeiska länder, ser ut att vara slut för den här gången. I natt började ryska Gazprom skruva upp gaskranarna i rören västerut. Klockan 08.00 i morse meddelade man att trycket var fullt. Det kan dock dröja något dygn innan trycket är uppe på max i de västeuropeiska näten.

Samtidigt uppges Ryssland och Ukraina ha gjort upp om vilket pris Ukraina ska betala för den ryska gasen. Från att förra året ha kommit undan med 179,5 dollar per 1000 kubikmeter gas ska priset nu ha höjts till 230 dollar. I Västeuropa betalar köparna över 400 dollar per 1000 kubikmeter.

Håkan Abrahamson

Mer om: Gaskrisen Gazprom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt