Nu kan rivningen av Barsebäck starta

2020-01-03 10:41  

Rivningen av Barsebäck har fått klartecken av mark- och miljödomstolen. Domen ger Barsebäck Kraft AB rätt att sortera, behandla och lagra radioaktivt och ickeradioaktivt avfall på området tills vidare, rapporterar Sydsvenskan.

Det är fortfarande oklart var högaktivt avfall från det nedlagda kärnkraftverket ska förvaras och därför anges ingen slutpunkt i domen.

– Trist att man inte tar ställning till när vi ska bli av med eländet, säger Pia Almström (M), kommunalråd i Kävlinge, till tidningen.

Kommunen skulle vilja använda området för att anlägga en sjöstad vid Öresund, men avstår från att överklaga domen. Nu byggs i stället ytterligare ett lager för förvaring av avfall på området.

Rivningen ska enligt planen inledas runt 2028 och kommer att ge upphov till mer än 400 000 ton rivningsmassor.

Segmentering av strålkomponenter startade 2016

Invändigt har nedmonteringen, som kallas segmentering, pågått i flera år. Ny Teknik var på plats i slutet av 2016, när de första strålkomponenterna flyttades ut till ett mellanlager på kajen.

Nedmonteringen har planerats med hjälp av digitala modeller. Företaget Westinghouse, som har fler liknande uppdrag internationellt. Ny Teknik berättade i ett reportage 2018 om hur arbetet går till.

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt