Nu kan du lämna gammal elektronik till butik

2015-10-01 09:14  
Dags att återvinna luren? Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Från och med den 1 oktober gäller nya regler för elavfall. De innebär att du kan lämna uttjänt elektronik i större butiker som säljer elutrustning.

Butiker med en försäljningsyta större än 400 kvadratmeter och som säljer elutrustning är skyldiga att ta emot smått elavfall. Med ”smått” menas att den uttjänta elprodukten ska vara mindre än 25 centimeter.

Det kan till exempel handla om elvispar, mobiltelefoner eller batteridrivna leksaker.

Reglerna gäller de vanliga elektronikkedjorna, men också större livsmedelsbutiker eller leksaksaffärer som säljer elektronik kan ingå.

Du som vill lämna gamla elprodukter i en butik behöver inte köpa någon ny vid samma tillfälle.

-Vi tror att ännu mer elavfall kommer att samlas in när man nu får lämna det direkt i butiken. Det är viktigt att hushållen sorterar ut sitt elavfall och inte slänger det i de vanliga hushållssoporna. Återvinningen innebär att man tar tillvara och återför resurser till förnyad användning, säger Lars Eklund, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Elavfall kan också fortsatt lämnas på kommunernas återvinningscentraler.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Linda Nohrstedt

Mer om: Elektronik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt