Nu hävs säljstoppet för <br></br>Vestas problemturbiner

2008-02-18 14:56  

I höstas stoppade den danska vindkraftstillverkaren Vestas all försäljning av stora havsbaserade vindkraftverk efter kostsamma haverier i växellådorna. Nu har man löst problemet och kan häva säljstoppet från och med 1 maj.

- Vi har nu grundligt testat V90-3,0 MW Offshore-turbinen med en ny växellåda. Vi behöver göra några fler tester, men vi är övertygade om att den modifierade turbinen klarar även dessa, säger Vestas forskningschef Finn Ström Madsen i ett pressmeddelande på måndagen.

Det var förra året som flera av Vestas storkunder slog larm om att deras havsbaserade vindparker stod stilla.

Alla Vattenfalls verk reparerades
Ny Teknik kunde i september rapportera att Vestas tvingas reparera över 100 havsbaserade vindkraftverk i Europa, varav 30 på Vattenfalls stora vindpark Kentish Flats utanför Themsens mynning.

Vestas tog då beslutet att stoppa all försäljning av de stora 3 MW-turbinerna för offshorebruk och se över konstruktionen av växellådorna, som man köper från belgiska Hansen Technologies i Antwerpen.

- Växellådorna har alltid varit ett problem för vindkraftsindustrin i och med att vindkraftverken hela tiden ökat i storlek och därmed också påfrestningarna på växellådan, sade Vestas informationsdirektör Peter Wenzel Kruse till Ny Teknik i höstas.

Flera saker har modifierats
Den danska tidningen Ingenjören försökte på måndagen pressa Vestas på uppgifter om vad problemet bestod i, men fick inget entydigt svar.

- Det går inte att förklara på 30 sekunder över telefonen. Det är inte ett enskilt problem utan flera saker i växellådan som vi har ändrat i växellådan, säger Vestas FoU-chef Finn Ström Madsen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt