Nu hävs säljstoppet för <br></br>Vestas problemturbiner

2008-02-18 14:56  

I höstas stoppade den danska vindkraftstillverkaren Vestas all försäljning av stora havsbaserade vindkraftverk efter kostsamma haverier i växellådorna. Nu har man löst problemet och kan häva säljstoppet från och med 1 maj.

- Vi har nu grundligt testat V90-3,0 MW Offshore-turbinen med en ny växellåda. Vi behöver göra några fler tester, men vi är övertygade om att den modifierade turbinen klarar även dessa, säger Vestas forskningschef Finn Ström Madsen i ett pressmeddelande på måndagen.

Det var förra året som flera av Vestas storkunder slog larm om att deras havsbaserade vindparker stod stilla.

Alla Vattenfalls verk reparerades
Ny Teknik kunde i september rapportera att Vestas tvingas reparera över 100 havsbaserade vindkraftverk i Europa, varav 30 på Vattenfalls stora vindpark Kentish Flats utanför Themsens mynning.

Vestas tog då beslutet att stoppa all försäljning av de stora 3 MW-turbinerna för offshorebruk och se över konstruktionen av växellådorna, som man köper från belgiska Hansen Technologies i Antwerpen.

- Växellådorna har alltid varit ett problem för vindkraftsindustrin i och med att vindkraftverken hela tiden ökat i storlek och därmed också påfrestningarna på växellådan, sade Vestas informationsdirektör Peter Wenzel Kruse till Ny Teknik i höstas.

Flera saker har modifierats
Den danska tidningen Ingenjören försökte på måndagen pressa Vestas på uppgifter om vad problemet bestod i, men fick inget entydigt svar.

- Det går inte att förklara på 30 sekunder över telefonen. Det är inte ett enskilt problem utan flera saker i växellådan som vi har ändrat i växellådan, säger Vestas FoU-chef Finn Ström Madsen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt