Nu hamnar fler lampor där de ska

2013-04-18 07:00  
Miljöminister Lena Ek hotar tillverkarna och avfallsbranschen med hårdare regler. Foto: Annika af Klercker/Scanpix

Miljöministerns hot om hårdare regler gav effekt. Antalet insamlade kvicksilverlampor ökade med drygt 2,6 miljoner i fjol.

Hanteringen av lågenergilampor har kritiserats i åratal. Mängder av lampor med giftigt kvicksilver slängs i hushållssoporna och glasreturen i stället för att samlas in. Hösten 2011 beskrev miljöminister Lena Ek situationen som akut och hotade med lagstiftning om inte insamlingen förbättrades rejält.

I förra veckan träffade branschen ministern och presenterade sina framsteg.

† El-Kretsen tog under 2012 emot nästan 11 miljoner kvicksilverlampor, en ökning med drygt 2,6 miljoner jämfört med året innan.

† Svensk Glasåtervinning har gjort en analys som visar att 70 000 lågenergilampor hamnade i glasreturen i fjol, främst små kvicksilverhaltiga lysrörslampor, en klar förbättring jämfört med 200 000 lågenergilampor år 2011.

† Avfall Sverige har sammanställt statistik från cirka 60 kommuner som gjort analyser i hushållssopor. Slutsatsen är att 0,04 viktprocent av soporna numera är lampor, främst glödlampor. Det innebär en nedgång på 30 procent sedan år 2008 då 0,06 viktprocent var lampor.

Framstegen förklaras främst med informationskampanjer och bättre skyltning vid behållare för glasåtervinning och återvinningsstationer.

– Jag är nöjd att vi har nått målet, och det är också positivt att antalet lågenergilampor i glasåtervinningen har halverats. Det finns dock fortsatt förbättringspotential då lågenergilampor fortfarande hamnar fel, säger miljöminister Lena Ek.

Svårt att beräkna hur många som samlas in

Det saknas statistik över antalet lampor som säljs varje år, och livslängden varierar. Därför är det svårt att avgöra hur stor andel av alla lampor som samlas in.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt