Energi

Nu börjar Tjernobyl producera el igen

Sarkofagen över reaktor 4 i Tjernobyl. Det är 25 år sedan kärnkraftverket havererade klockan tjugo över ett på natten den 26 april, 1986. Efter att ha utsatt systemen för ett antal tester exploderade reaktorn och mängder med radioaktivt avfall spreds över Europa. Foto: Henrik Montgomery / TT
Den första etappen av solcellsparken i Tjernobyl ska vara färdig att kopplas in i elnätet inom ett par veckor. Foto: Genya Savilov

En solcellspark på en megawatt håller på att ta form inne i den förbjudna zonen som omger det forna kärnkraftverket i Tjernobyl. Det är den första i en stor satsning på området.

Publicerad

Bara hundra meter från sarkofagen som omger resterna av reaktor fyra i Tjernobyl står snart en färdig solelspark på en megawatt. Installationen beräknas vara klar och börja leverera el inom ett par veckor.

Anläggningen ska kunna täcka energibehovet för runt 2 000 lägenheter, uppger det tysk-ukrainska bolaget Solar Chernobyl för nyhetsbyrån AFP. Parken ska ha kostat runt en miljon euro att anlägga och består av 3 800 solpaneler som täcker en yta motsvarande ungefär två fotbollsplaner.

Men det är bara en första etapp. Ukrainas myndigheter har upplåtit nära 25 kvadratkilometer till solcellsparker runt Tjernobyl, och Solar Chernobyl säger att de hoppas kunna producera uppåt 100 megwatt solel i området på sikt.

Även om nivåerna av radioaktiv strålning sjunkit sedan en ny sarkofag installerades över rekator fyra förra året, måste Solar Chernobyl vara försiktigt. Det är förbjudet att borra eller gräva i marken, så solcellerna får monteras på cementsocklar.

Ukrainska myndigheter har hittills fått in intresseanmälningar från ett sextiotal utländska företag. De lockas till Tjernobyl av billiga markpriser och hög ersättning för elen som produceras. Priset som investerarna i Tjernobyl erbjudits ligger uppemot 50 procent över snittpriset per kilowattimme i resten av Europa, enligt AFP.

Planerna på solelsanläggningar i området runt Tjernobyl har varit i rullning under en längre tid. Förra året uppgav två kinesiska bolag att de planerade att bygga en jättelik solcellspark med en kapacitet på en gigawatt strax söder om kärnkraftverket, skriver The Guardian i en artikel från förra året.