Nu börjar jakten på effektivaste elmotorn

2013-06-03 11:52  

Elmotorer förbrukar 40 procent av världens el. Nu startar en global tävling för att få fram effektivare elmotorer.

Tävlingen ingår i Sead Awards, utlyst av ett flertal G20-länder och de nordiska länderna. Förra året inleddes tävlingen med jakten på den energisnålaste tv-apparaten.

Tävlingen pågår i fyra stora regioner i världen: Europa, Nordamerika, Indien och Australien.

I varje region ska den mest energieffektiva motorerna i tre motortypklasser koras. Två omfattar asynkronmotorer i effektklasserna 4 kW och 11 kW. Den tredje klassen är ny teknik för motorer upp till 75 kW och avsikten är att ge en skjuts åt den tekniska utvecklingen på motorområdet.

Svenska Energimyndigheten är ansvarig för arbetet i Europagruppen. Anledningen till varför Energimyndigheten har engagerat sig hårt i arbetsgruppen för motorer är bland annat att det finns en besparingspotential på 135 TWh år 2020 för elmotorer inom EU med ekodesignkrav, att det finns ytterligare besparingspotential utöver ekodesignkraven och att det finns svensk industri som tillverkar elmotorer och som har fokus på energieffektivisering.

Tävlingstiden är 3 juni till 29 november i år. Vinnaren utses hösten 2014.

Här är tävlingsregler och anmälningsformulär

Håkan Abrahamson

Mer om: Energi Elmotor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt