Nu börjar de bygga världens största vindkraftpark till havs

2020-01-22 14:03  

Runt 400 kraftverk och en total effekt på 3,6 GW. Brittiska Dogger Bank Wind Farms kommer att bli världens största vindkraftpark till havs. Nu har arbetet dragit igång.

Nordsjön har länge varit skådeplatsen för energi med bland annat över 450 oljeplattformar. Men i takt med att gröna alternativ utvecklas har även havet befolkats av vindkraftverk. Och nu har bygget av nya rekordanläggningen vid Doggers bankar dragit i gång.

De som har hängt med i branschen vet att vattnen runt Storbritannien består av ett pärlpand av rekordparker. Där demonstreras hur snabbt teknikutvecklingen går.

En slagning i rekordboken visar att när Greater Gabbard Offshore Wind Farms 140 turbiner togs i drift 2008 så vann anläggningen titeln som världens största havsvindpark med sina 500 MW. Den eran varade i fem år innan London Array med 175 turbiner och 630 MW tog över.

Ytterligare fem år senare, 2018, kom en vindkraftspark och knep förstaplatsen (förvisso inte i Nordsjön, utan i Irländska sjön). Walney Extension har med sina 87 turbiner 659 MW. Tillsammans med systerparkerna Walney 1 och 2 är den totala kapaciteten 1 GW.

Ska förse 4,5 miljoner hem med el

Men snart förpassas även det rekordet till historien. Detta då Dogger Bank Wind Farm nu har börjat byggas. Parken byggs vid Doggers bankar 54 sjömil, 100 km, öster om Englands kust. 2023 ska parken tas i drift.

Vindkraftsparken består av tre delar som kommer att ha en total installerad effekt på 3,6 GW. Turbinerna i parken utgörs av GE:s Haliade-X, vilka mäter 260 meter från havsyta till bladspets. 

I ett uttalande säger SEE Renewables, som bygger parken tillsammans med energibolaget Equinor, att Dogger Bank kommer att leverera runt fem procent av Storbritanniens energibehov, vilket motsvarar att turbinerna klarar av att förse 4,5 miljoner hem med el. 

– Dogger Bank Wind Farms kommer att spela en kritisk roll i Storbritanniens strävan mot att nå nollutsläpp, säger Steve Wilson, chef för parken

Läs mer: Vindparker förutspås bli biljonindustri: ”Omfattande potential”

Det finns också fler planer för Doggers bankar och vindkraftsparker. Nederländska elnätsoperatören Tennet planerar i ett konsortium tillsammans med Energinet i Danmark, Tennet i Tyskland och nederländska Gasunie och Rotterdams hamn en konstgjord ö på platsen. På ön ska vindkraftverk byggas som ska levereras till fem länder. Ny Teknik har skrivit om planerna tidigare.

Doggers bankar är ett 17 600 kvadratkilometer stort och nästan 300 kilometer långt grund. Området ligger på kontinentalsockeln och delas mellan Storbritannien, Danmark, Tyskland och Nederländerna. Runt området är det 40 meter djupt, medan själva banken ligger cirka 18 meter under havsytan.

Felix Björklund

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt