Nu blir Gotlands energibolag granskat

2017-10-09 07:12  
Gotland har i dagsläget 185 MW förnybar installerad kraft. Bilden är från Näsuddens vindkraftpark. Foto: Hans Blomberg

Gotlands energibolag Geab beslutade nyligen att stoppa all ny förnybar elproduktion från att koppla in sig på elnätet. Det har fått Energimarknadsinspektionen att öppna tillsyn mot bolaget.

Geabs beslut togs med anledning av bedömningen att fastlandskabeln inte klarar av att överföra mer el till fastlandet. Företaget hänvisade bland annat till att man inte vill riskera att orsaka strömavbrott för kunderna på Gotland.

Energimarknadsinspektionen påtalar på sin hemsida att elnätsägare har en skyldighet att ansluta kunder inom den spänningsnivå som deras tillstånd tillåter både för produktion och förbrukning. Skyldigheten gäller om det inte föreligger så kallade särskilda skäl.

Nu öppnar Energimarkandsinspektionen tillsyn mot Geab. Syftet är att granska den kapacitetsbegränsning som Geab hänvisar till. Dessutom ska Energimarknadsinspektionen utreda hur nätföretagets överföringsskyldighet förhåller sig till Geabs beslut.

Linda Nohrstedt

Mer om: Gotland Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt