Nu är zeppelinaren här

2013-04-23 13:03  

I veckan flyger ett uppseendeväckande luftskepp över delar av Stockholm och Södermanland. Syftet är att analysera luftpartiklar.

Zeppelinaren landade i helgen på Skavsta flygplats. Under ett par dagar ska det flyga över Stockholm och Nykpingsområdet, sedan fortsätter det till Finland. Luftskeppet är på en forskningsturné som startade i Nederländerna förr året. Ombord finns forskare och en stor mängd mätinstrument för att studera luftpartiklar, aerosoler. Syftet är att undersöka sambandet mellan aerosoler och klimatförändringar.

-Vi vet redan att mänsklighetens utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet. Men fortfarande finns oklarheter om vilken betydelse aerosoler, små partiklar i atmosfären, har, säger forskaren Radovan Krejci, från Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) vid Stockholms universitet, i en artikel på institutionens hemsida.

ITM är en av 26 aktörer i projektet Pegasos, där 14 länder i Europa deltar. Ny Teknik har berättat om zeppelinaren i flera artiklar tidigare, både under planeringen

 och förra året när luftskeppet inledde sin flygturné.

Anna Orring

Mer om: Aerosol Luftskepp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt