Nu är Japans första smarta elnät igång

2010-11-01 07:10  

Det innehåller solceller, vindkraftverk och energilager. Nu har Japans första smarta elnät tagits i drift på ön Miyakojima i Stilla havet.

Systemet som nu testas på den lilla ön med 55 000 innevånare innehåller solcellsanläggningar och batterilager, som kopplats samman med Miyakjimas befintliga två värmekraftverk, en gasturbinanläggning och fem vindkraftverk.

Batterierna används för att utjämna toppar och svackor, eftersom produktionen från vindkraftverken och solcellerna varierar kraftigt.

Fram till i dag har Miyakojima använt värmekraftverken för att täcka upp när vindkraftverken stått stilla.

Bakom projektet står Toshiba och Okinawa Electric Power Company, enligt den japanska tidningen Nikkei och uppgifter i ett nyhetsbrev från Sweden-Japan Foundation.

Förutom solcellerna och batterierna kommer Toshiba att leverera kraftkonditionerare, kommunikationssystem och ett IT-system som övervakar efterfrågan och tillgång på energi.

I det nya nätet ska bolagen bland annat testa hur man hanterar spänningsökningar och tar hand om överskottsenergi.

Solenergin ska hämtas från ett solkraftverk på 3 MW och från flera mindre solcellsanläggningar. Tanken är att de mindre anläggningarna ska styras som om de var uppsatta vid fabriker och bostäder (vilket de inte är i verkligheten).

Ett natrium/svavelbatteri på 4 MW ansluts till distributionsnätet och ett 200 kW litiumjonbatteri användas i lokalnätet vid bostäderna.

Miyakojima är huvudön i ögruppen Miyakoöarna i nordvästra Stilla havet. Öarna tillhör Japan.

Enligt Nikkei planerar den japanska regeringen att ge stora stöd till nya solkraftverk och andra solcellsanläggningar. Målet är att tiodubbla produktionen fram till 2020.

För att det ska bli verklighet krävs ny, intelligenta elnät av den typ som nu testas på Miyakojima.

Just nu väntar ABB och Vattenfall på pengar från Energimyndigheten för att bygga upp ett liknande testnät på Gotland.

Jonas Hållén

Mer om: Energi Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt