Nu är det fullt krig om vindsnurrorna

2010-11-18 09:47  

I dag går Svensk Vindenergi till frontalangrepp mot försvarets planer på att förbjuda och riva vindkraftverk runt militära flygplatser.

Kriget mellan Försvarsmakten och vindkraftens företrädare i Sverige trappas nu upp.

- Får Försvarsmakten sin vilja igenom är det från rättssäkerhetssynpunkt en katastrof då den offentliga förvaltningens roll som beslutsfattande organ starkt kan ifrågasättas, säger Svensk Vindenergis vd Annika Helker Lundström i ett skarpt uttalande på torsdagen.

Försvarsmakten har backat något från beslutet i våras att om förbud för all ny vindkraft inom en 40 kilometer stor radie från samtliga militära flygplatser i Sverige.

Nu har det generella förbudet anpassats till de lokala förutsättningarna kring varje flygplats.

Men stoppområdet har bara minskat obetydligt – från 12 procent till 10 procent av Sveriges totala yta. De innebär att en yta lika stora som Danmark undantas från vindkraft, enligt Svensk Vindenergi.

- Uppemot 1000 vindkraftverk med investeringar på över 25 miljarder kronor hotas. För den enskilde elkonsumenten kan beslutet bli en dyr historia, säger Annika Helker Lundström.

Svensk Vindenergi stöder sina beräkningar på en undersökning bland sina medlemsföretag.

Enkäten visar att minst 692 planerade vindkraftverk inom försvarets stoppområde har redan fått avslag eller riskerar avslag.

Dessutom har Försvarsmakten börjat överklaga redan beviljade vindkraftverk, trots tidigare positiva yttranden.

Hittills har Försvarsmakten överklagat bygglov för 50 vindkraftverk.

Totalt kan det handla om 280 vindkraftverk som redan fått bygglov men som Försvaret vill riva, enligt Svensk Vindenergis enkät.

Se kartan över de militära flygplatserna.

Tror att fienden anfaller

För pulsdopplerradarn i stridsflygplanet Jas 39 Gripen kan ett fredligt vindkraftverk lika gärna vara en fientlig helikopter anser

Det kan också ställa till problem vid flygning i så kallad radarkolonn. När flera Jas 39 Gripen startar och landar låser tvåan, trean och fyran sina radar på roteettan.

Även om planen startar i mörker och dimma och med minuter mellan starterna så hittar planen varandra på det här sättet.

Men om det står ett vindkraftverk och snurrar i närheten kan radarn ta fel och tro att det antingen är en fientlig helikopter eller att det är roteettans rörelse man ser och låser radarn på vindkraftverket i stället.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt