Northvolts rival vill bygga fabrik i Vasa

2021-08-12 11:51  
Efterfrågan på batterier väntas öka kraftigt i takt med att fordonsflottan elektrifieras. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Samtidigt som produktionsstarten närmar sig för Northvolts batterifabrik i Skellefteå överväger norska Freyr Battery att bygga en fabrik på andra sidan Bottniska viken, i finländska Vasa.

Freyr har ingått en avsiktsförklaring med Vasa stad som bland annat ger bolaget exklusiv rätt till en tomt på 90 hektar, enligt ett pressmeddelande. Tomten ligger i det så kallade Gigavasa-området, som ”reserverats för aktörer inom batterivärdekedjan”, skriver Vasa stad på sin hemsida.

Det norska bolaget planerar för en produktion på upp till 43 gigawattimmar till 2025, och upp till 83 gigawattimmar till 2028.

Vid sidan om avtalet med Vasa stad har Freyr inlett ett strategiskt partnerskap med det statliga holdingbolaget Finnish Minerals Group.

Mer om: Northvolt batteri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt